Euro Bölgesi için Karamsar Tablo



Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ekonomik beklenti raporuna göre Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 1.6 büyümesi bekleniyor. Bu rakam 2015 yılında yüzde 1.7 olarak gerçekleşirken, 2016 yılı için şubat ayı tahmininin de yüzde 0.1 altında yer alıyor.

Ekonomik büyümenin 2017'de yüzde 1.8 olarak gerçekleşmesi beklenirken, bu tahmin üç ay önce yüzde 1.9 seviyesindeydi.

Tüketici fiyatlarındaki artışın da daha önceki tahminin altında kalması bekleniyor. Şubat ayında yüzde 0.5 olarak açıklanan bu yılki enflasyon tahmini yüzde 0.2'ye aşağı revize edildi.

Bu enflasyon tahmini 2015 yılında yatay gerçekleşen enflasyondan bir iyileşmeyi gösteriyor fakat yine de Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 2'ye yakın olarak belirlediği hedefinin altında kalıyor. Komisyon'un beklentisi enflasyonun 2017 yılında yüzde 1.4 olacağı yönünde.

'Küresel şartlar daha az destekleyici'

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, "Avrupa'daki ekonomik toparlanma devam ediyor fakat küresel şartlar daha önce olduğundan daha az destekleyici" dedi.

Komisyon, Çin ve diğer gelişen ekonomilerde yaşanabilecek ekonomik yavaşlama, gittikçe kötüleşen jeopolitik gerginlikler ve petrol fiyatlarındaki ani hareketlerin Avrupa ekonomisi üzerinde dış risk oluşturduğunu söyledi.

Euro Bölgesi ülkelerine yapısal reformlar için adım atmaları çağrısını yapan Dombrovskis, "Gelecekteki büyüme gittikçe artan bir şekilde kendimiz için yarattığımız fırsatlara bağlı olacak" dedi.

Komisyon aynı zamanda İngiltere'de haziran ayında gerçekleşecek AB üyeliği referandumu da dahil olmak üzere bazı yerel gelişmelerin de riskleri artırdığını söyledi.

Almanya yavaşlayacak

Euro Bölgesinin en büyük ekonomisi olan ve geçen yıl yüzde 1.7 büyüyen Almanya'nın bu yıl ve gelecek yıl yüzde 1.6 büyümesi bekleniyor. Daha önce Almanya'nın her iki yıl için büyüme tahmini yüzde 1.8 olarak açıklanmıştı.

Avrupa Komisyonu İtalya için de büyüme tahminini bu yıl için daha önceki yüzde 1.4'ten yüzde 1.1'e indirdi. 2015 yılında yüzde 0.8 büyüyen İtalyan ekonomisinin 2017 yılında ise yüzde 1.3 büyüyeceği tahminleri değiştirilmedi.

Komisyon'un İtalya için ekonomik büyüme beklentileri İtalyan hükümetinden daha kötümser. İtalya hükümeti bu yıl için yüzde 1.2 ve önümüzdeki yıl için yüzde 1.4 büyüme bekliyor.

Daralacak tek ülke Yunanistan

Euro Bölgesi kurtarma programı uygulanan Yunanistan ekonomisinin ise Euro Bölgesi'nde bu yıl daralan tek ekonomi olacağı tahmin ediliyor. Yunan ekonomisinin bu yıl yüzde 0.3 daralması bekleniyor.

Komisyon daha önceki tahminlerinde Yunan ekonomisinin bu yıl yüzde 0.7 daralacağını ve önümüzdeki yıl yüzde 2.7 ile yeniden büyüyeceğini tahmin ediyordu.