Ev Alacaklar! Elinizi Çabuk Tutun



Konya Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, konut fiyatlarının yaklaşık yüzde 30 oranında düştüğünü belirterek, ev almak isteyenlere bu fırsatı kaçırmamaları önerisinde bulundu.

Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde konut fiyatlarının önceki yıllarda piyasadaki olumlu hava nedeniyle tavan yaptığını söyledi. O dönemde konutların değerinin çok çok üstünde satılmaya başlandığını ifade eden Çakır, ''80 bin liralık bir konut 120 bin liraya alıcı bulabiliyordu. Aynı şekilde 60 bin liralık düşük kalitede bir konut 75, 80 bine kadar çıkmıştı. O dönemde yani 2005'den 2007 yılının ortalarına kadar sektör adeta altın çağını yaşamıştı'' dedi. Ardı ardına yapılan yeni konutlarla piyasadaki talebin karşılandığını anlatan Çakır, ardından ekonomik kriz ile birlikte konut satışlarının adeta dibe vurduğunu, böylece fiyatların da gerilemeye başladığını belirtti.
 
Konut kredilerinde faiz oranı düştü vadeler uzadı
 
Çakır, bunun üzerine rekabete giren bankaların da konut kredilerini 0,97'ye kadar düşürdüğünü, vadelerin de 10 yıla kadar uzatıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Şu anda piyasada halen bir durgunluk var. Konut fiyatları yaklaşık yüzde 30 oranında düştü. Emlak fiyatları artık ne pahalı ne de ucuz, gerçek değerine kavuştu diyebiliriz. Konya'da daha önce öğrencilerin yoğun bulunduğu Bosna Hersek Mahallesinde 80 bin liraya kadar çıkan evlerin fiyatları şimdi 60 bin liraya düştü. Aynı şekilde Meram'daki dubleks bahçeli villalar 450 bin liradan 300 bin liraya kadar geriledi. Konut kredisi faizlerinin düşmesi, fiyatların da gerçek değerine gerilemesi ev almayı düşünenler için kaçırılmayacak bir fırsatı ortaya çıkardı.''
 
2010 yılında fiyatlar artacak
 
Çakır, ekonomistlerin ve bürokratların piyasaların krizin etkilerini atlatmasında 2010'u hedef gösterdiğini, dolayısıyla piyasaların canlanmasıyla konut sektöründe fiyatların tekrar artacağını bildirdi. Fiyatların bundan sonra daha da düşmesinin beklenmediğini anlatan Çakır, ''2010 yılında ülkenin seçim havasına girmesiyle birlikte konut fiyatlarının tekrar yükseleceğini düşünüyorum. Bu nedenle konut almak isteyenler gecikmesinler'' diye konuştu.