Ev Alanların Yüzde 62'si Kredi Değil, Birikimlerini Kullanıyor

Mortgage sisteminin inşaat sektörünü canlandırmaya yardımcı olduğunu belirten Canan Yapı Genel Müdürü Ali Rıza Kılıç, 2006'da hızla başlayan konut üretiminin 2007'de de devam ettiğini ve geçen yılın inşaat sektörü için zorlu bir yıl olduğunu vurguladı. 2007'deki satışların daha önceki yıllara oranla az olduğunu belirten Kılıç, konut fiyatlarındaki artışın satışları frenlediğini vurguladı.

İniş çıkışlar gösteren faiz oranları ve mortgage işleyişinin oturmaması nedeniyle satışların yavaşladığını kaydeden Kılıç, geçen seneye göre bu yılın verimli geçeceğini söyledi. Mortgage sisteminin günümüzde düşük gelir sahiplerine değil, orta gelir grubuna yönelik olduğunu ifade eden Kılıç, Konut Sektör Araştırması 2007 verilerine dayanarak şunları söyledi: "Son 2 yılda ev alanların yüzde 62'si kendi birikimlerini kullandı. Konut kredisi kullananların oranı ise yüzde 41 ile sınırlı kaldı. Sistemin geniş kitlelere yayılabilmesi, gelir artışı ve ekonomik istikrara gerek duyar. Bu nedenle sistemin etkisini hissetirmesi zaman alacaktır."

Dövizdeki dalgalanma sıkıntı

Proje veya inşaat halindeki konutların kredilendirilmesinin mortgage kapsamında olduğunu dile getiren Kılıç, bugüne kadar konut kredisi ile mortgage arasındaki farkı konut alıcının hissedemediğini söyledi. Mortgage ile konut fiyatlarında artış yaşandığını aktaran Kılıç, ilerleyen dönemlerde de fiyatların sabit olacağını savundu. Mortgage sayesinde emlak sektörünün canlanması için henüz erken olduğunu belirten Kılıç, ipoteğe dayalı finansman modellerinin pazarlanabilir bir uygulama olabilmesi için enflasyonun tek haneli rakamlarda tutulması ve ekonomik istikrarın sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Yabancı para cinsinden yapılan uygulamaların sadece kısıtlı bir kesime ulaştığını ileten Kılıç, döviz kurlarındaki dalgalanmaların konut alıcılarını sıkıntıya soktuğunu belirtti. Konut faiz oranlarındaki dalgalanmanın da alıcıyı korkuttuğunu söyleyen Kılıç, mortgage için faiz oranlarının belli bir noktada tutulması gerektiğini ifade etti.

İtalyan estetiği Ataşehir'de

Canan Yapı'nın ilk konut projesi olan Canan Residence, İtalyan tasarım mutfak markası Snaidero ile anlaşarak, konut sahiplerine kalite ve şıklığı bir arada vaat ediyor. Canan Residence ile Anadolu yakasının en önemli yaşam merkezi olmayı hedeflediklerini dile getiren Kılıç, konut içlerinde dünyaca ünlü markalarla anlaşma yapmaya başladıklarını söyledi. Ataşehir'in hemen yakınında yer alan Canan Residence'ın proje anlamında 2007'nin Eylül ayında satışa çıktığını aktaran Kılıç, inşaat firmalarının artışını ve yoğun rekabeti göz önünde bulundurarak 2008'de iddialı olacaklarını söyledi.