Ev Almak Bir Lüks



Kölnlüler şanslı. Köln Katedrali yeterince yüksek. Dolayısıyla kiraların daha ucuz olduğu semtlerden de görülebilmesi mümkün. Ancak Hamburg'da Alster Nehri'ni ya da Münih'te İngiliz Bahçesi'ni kapısının önünde görmek isteyenler, epey bir para harcamak zorunda. DW'nin haberine göre, Alman Merkez Bankası'nın bir araştırmasına göre, ülkenin yedi büyük kentinde ev fiyatları, ülke ortalamasının yüzde 20 üzerinde.

Merkez Bankası'nın Konjonktür ve Büyüme Bölümü Başkanı Hermann-Josef Hansen, bunu ekonomik perspektifin 10 yıl öncesine oranla daha iyi olmasına bağlıyor: "Diğer bir neden de daha düşük faiz seviyelerine sahip olmamız. Konutların ödenebilirliğinde iyileşme görülüyor.“

 Hermann-Josef Hansen

Merkez Bankası uzmanı Hansen, özellikle son ekonomik ve mali kriz nedeniyle sermayenin emlak gibi daha güvenli yerlere yatırılması eğilimi oluştuğuna da dikkat çekiyor. Hansen, talep arttığı için fiyatların da arttığını kaydediyor.

Emlak fiyatlarındaki bu hızlı artış, bazı gözlemcilere ise geçen yıllarda ABD, İrlanda ya da İspanya'daki gelişmeleri hatırlatıyor. Bu ülkelerde de başlangıçta sözde bir ekonomik canlanma ve emlak patlaması yaşanmıştı. Ancak sonunda balon patladı ve ülkeler borçlarını ödeyememenin eşiğine geldi, dünya ekonomisi de büyük bir krize sürüklendi.

Alman Ekonomisi Enstitüsü'nden Prof. Michael Voigtländer, bu yaşananlar ışığında Merkez Bankası'nın gelişmeleri gözlemlemesinin önemli olduğunu vurguluyor. Ancak Voigtländer, Almanya'nın farklı gerekçelerle diğer ülkelerle karşılaştırılamayacağından emlak balonunun patlaması tehlikesi olmadığını düşünüyor: "İspanya'da örneğin, ev satın almak için verilen kredilerin oranı birkaç yıl içinde iki ya da üç katına çıkmıştı. Almanya'daki kredi hacmi ise nispeten stabil.“

Almanya'da konut kredisi

Az sermayesi olup da ev satın almak için krediye başvuranlar İrlanda, İspanya ve ABD'de yaşanan krizlerin tetikleyicisi olmuştu. Alıcıların evin fiyatının sadece yüzde 10'unu peşin ödemeleri yetiyordu. Ancak bunun sonuçları dramatik oldu.

Voigtländer'e göre, Almanya'da böyle bir durum söz konusu olamaz, çünkü ülkede konut kredisi alabilmek için büyük oranda peşinat ödenmesi gerektiğini kaydediyor. İyimser beklentiler olduğunda spekülasyonların gündeme geldiğini vurgulayan Voigtländer, yatırımcının gayrımenkullerin daha pahalıya satılabileceği yönünde spekülasyon yapması durumunda, bunun bir emlak balonuna yol açabileceğini belirtiyor. Ancak Voigtländer şimdilik böyle bir tehlike görmüyor.

 Michael Voigtländer

Voigtländer, şu anda bazı emlak sahiplerinin krediyi çabuk ödeyebilmek için düşük faiz kullandığını, diğerlerinin ise sermayesini yeni bir krizden korumak için büyük paralar yatırdığını söylüyor. Alman uzman, emekli, işsiz ya da öğrenci gibi ödeme gücü daha az olanlar için durum kötü olsa da piyasanın genelde sağlıklı sayılabileceği belirtiliyor.

Merkez Bankası uzmanlarından Hermann-Josef Hansen, Almanya'da fiyat artışının özellikle çekiciliği olan büyük şehirlerde yoğunlaştığına dikkat çekiyor.

Alman Kentleşme Enstitüsü Başkanı Klaus J. Beckmann ise Merkez Bankası'nın raporunun sonuçlarının paniğe yol açmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Ancak geçen yıllarda fiyatların yüzde 5 ila 10 arasında, Köln, Hamburg, Münih ya da Frankfurt gibi çok talep gören kentlerde ise daha da yüksek oranda artış kaydettiğinin doğruluğuna da vurgu yapıyor: "Ruhr Bölgesi ya da Almanya'nın doğusu gibi nüfusun yoğun olmadığı kentlerde ise piyasa gergin değil. Yatırımcı da yok çünkü orada kiracı bulmak zor.“