Ev Fiyatları Patlayacak!



Gayrimenkul piyasasının en geç 1.5 yıl içinde açılacağını söyleyen Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, bu süre sonunda ev fiyatlarında da patlama yaşanmasının beklendiğini ifade etti. Bayraktar, Türkiye’nin 2.5 milyon konut ihtiyacı olduğunu da söyledi.

Erdoğan Bayraktar, gayrimenkul piyasasının en erken 8 ay, en geç 1.5 yıl içinde açılmasının beklendiğini söyledi. Bu sürenin sonunda da fiyatlarda patlama yaşanacağını belirten Bayraktar, resmi verilerine göre, Türkiye’nin 2.5 milyon acil konuta ihtiyacı olduğunu da hatırlattı. Bayraktar "Her yılda 600 bin yeni konut gereksinim duyuluyor. İdare ise bu ihtiyacın yüzde 5 ile 10’u arasındaki bölümünü karşılıyor. Ürettiğimiz konutların da yüzde 82’si dar gelirliler için ve yüzde 18’lik bölümü ise kaynak geliştirme projeleri" dedi.

Para sıkıntımız oldu

Türkiye'de 81 vilayette ve 431 ilçede faaliyette olduklarını bildiren Bayraktar, sadece İstanbul’da 110, Ankara’da ise 40 şantiyeleri bulunduğuna işaret etti. Bayraktar, TOKİ’nin mali tablolarına ilişkin de "8 milyar YTL alacak portföyümüz var. 4 milyar YTL’lik malımız, yani arsa konut ve işyerimiz var. Ama sıcak paramız yok. Bir yerde istihkam köprüsüne ihtiyacımız var. Ayda 350 milyon YTL rutin akarımız var ama ayda 650 milyon YTL ödeme yapıyoruz. Para sıkıntımız var. Ama bugüne kadar geldik" dedi. Son dönemdeki peşin ödemeli indirim kampanyasından 350 milyon YTL geldiğini hatırlattı.

Başka kampanyalar gelebilir

İndirim kampanyasına bin 600’ü son gün olmak üzere toplam 10 bin kişinin müracaat ettiğini de belirten Bayraktar, "Biz 15 bin başvuru bekliyorduk. Belki uzar beklentisi vardı ama işin ciddiyeti açısından uzatmadık. Ancak 5-6 ay sonra belki 2009’un başlarında yeni bir indirim kampanyası yapabiliriz" dedi. Proje sözleşmelerinde, yüklenicilerin satamadıkları konutların paylaşımının yer aldığına ilişkin bir madde bulunduğunu dile getiren Bayraktar, bu tür paylaşımlara gidilebileceğini ve kendilerine düşen konutları peşin satış kampanyalarıyla da elden çıkarabileceklerini vurguladı.

Seyrantepe yürümüyor

TOKİ Başkanı Bayraktar, Galatasaray’ın Seyrantepe Stat Projesi’nde işin programa göre yürümediğini söyledi. Bayraktar "Programa uymuyorlar, düzeltmezlerse kendilerine temmuzun ilk haftası ortalarında ikinci bir ihtar çekeceğiz. Bunu çekmek zorundayız. Kule vinçler çalışıyor mu buna bakarız. İkinci ihtardan sonra yine işler düzelmezse 20 gün sonra, temmuz sonlarında ihaleyi iptal ederiz. İptal olursa da hiç problem olmaz. 14 gün içinde yeni bir ihale açarak yolumuza devam ederiz. TOKİ bu işleri iyi bilir" dedi. Galatasaray için 52 bin seyirci kapasiteli stad projesi ihalesini Eren Talu almıştı. Projenin 29 Ekim 2009’da bitmesi gerekiyor.