Ev ve Fabrika Atıkları Balıkları Öldürüyor



Çevre Bakanlığının Sakarya Nehri’ndeki balık ölümlerine ilişkin yaptığı incelemede Adapazarı Şeker Fabrikasındaki pancar yıkıma sularındaki dip çamurunun, Çark Deresi’ne sızdığı tespit edildi. Fabrika 24 bin YTL para cezasına çarptırıldı.

Fırat'ın en büyük kollarından biri olan Karasu Nehri’nde de denetim yapıldı. Ilıca Şeker Fabrikasının yıkama, kondensan ve proses atık suyunun arıtma sistemine verilmeyerek Pulur Çayı’na deşarj edildiği tespit edildi. Fabrika 60 bin YTL para cezasına çarpıtırıldı.

Bafa Gölü'nde yaşanan balık ölümleri de inceleniyor. Su ve ölü balık numuneleri alındı. Ancak henüz laboratuar sonuçları çıkmadı. Ancak Çevre Bakanlığından yapılan açıklamada bölgedeki kirlilik gözler önüne serildi.

Bafa Gölü'nü besleyen Büyükmenderes Nehri’nin Uşak'taki deri ve Denizli'deki tekstil fabrikalarının ile Aydın'daki konutların atıksuları nedeniyle kirlendiği açıklandı.

Açıklamaya göre Denizli'deki fabrikaların yüzde 30'unun arıtma tesisi yok. Bafa gölünde yaz aylarında kirlilik, sudaki oksijen miktarı azaldığı için daha da artıyor.

Peki ne yapmak gerekiyor?

Bakanlık, fabrika ve evlerin atıksularının göle ve Büyük Menderes Nehri ile kollarına boşaltılmaması gerektiğini belirtiyor.
Atıksuların ancak standartlara uygun olarak arıtıldıktan sonra boşaltılabileceğinin altı çiziliyor. Yani fabrikalar için de konutlar için de arıtma tesislerinin kurulması, kurulu olanların da çalıştırılması gerekiyor.