Evans: Kademeli Artış Yolu İzlenmeli



ABD Merkez Bankasının (Fed) Chicago Şube Başkanı Charles Evans, Fed'in faiz artırım sürecinde düşük enflasyon nedeniyle çok kademeli bir yol izlemesi gerektiğini söyledi.  

Evans, Wisconsin eyaletinin Madison kentinde yaptığı konuşmada, yaklaşık 3 yıldır Fed'in hedefinin altında seyreden enflasyona yönelik endişelerini dile getirdi.  

Fed'in fazileri, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) geçen aralık ayında yayınladığı projeksiyonlardan daha yavaş şekilde artırması gerektiğini savunan Evans, "Enflasyon konusunda diğer meslektaşlarım kadar iyimser değilim. Enflasyonun son 6 yılda inatla rekor seviyede düşük seyretmesi ve ne kadar yavaş yükseleceği göz önüne alındığında, enflasyon hedefine gelecek 2-3 yılda ulaşmak zor olabilir. Bu nedenle, ben enflasyon hedefimize makul bir sürede ulaşmak için çok kademeli faiz artırım politikasından yanayım" ifadelerini kullandı.

FOMC üyeleri, söz konusu projeksiyonlara göre, Fed'in ilk faiz artışıyla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükselttiği politika faizini bu yıl sonu itibarıyla yüzde 1,5'a kadar çıkmasını bekliyor. Bu oran, her biri yüzde 0,25'lik dört artışa işaret ediyor.  

FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 26-27 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bununla birlikte, analistler ikinci faiz artışına, Fed Başkanı Janet Yellen'in ardından basın konferansı düzenleyeceği mart toplantısıyla gidilmesinin daha olası olduğunu vurguluyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu