‘Evaporations/Buharlaşmalar’ Açıldı



Sanatçı Bizhan Bassiri 15 Eylül- 9 Ekim tarihlerinde Borusan Sanat Galerisi’nde, Beral Madra küratörlüğünde, galerinin kişisel sergiler programı kapsamında yer alan bir enstalasyon çalışması gerçekleştiriyor.

İtalya’ da yaşayan İran kökenli sanatçı Bizhan Bassiri 15 Eylül- 9 Ekim tarihlerinde Borusan Sanat Galerisi’nde, Beral Madra küratörlüğünde, galerinin kişisel sergiler programı kapsamında yer alan bir yerleştirme (enstalasyon) gerçekleştiriyor ve Nisan 2004’te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin (MSGSÜ) Tophane-i Amire binasında düzenlenen ‘Kökenler’ sergisinin katalogunu sunuyor.

‘Yerleştirme’, galeri mekanının kırmızı ve siyah renklerle yeniden tasarlanmasını ve sanatçının 2002’de Saraybosna için ürettiği çelik “güneş aynaları”nın bu mekana göre yeniden düzenlenmesini içeriyor.

Bassiri’nin tarihe, kültürlere ve doğaya çok yönlü göndermeleri olan ‘Kökenler’ başlıklı sergisi Nisan 2004’te Tophane-i Amire binasında gerçekleştirilmişti. 120 adet “herme” ve 60 adet el yazması kitaptan oluşan bu yapıt dizisi Tophane - i Amire’nin “bazilika” planlı mekanını -özelliklerini kullanarak ve koruyarak tamamlıyordu.

Bassiri’nin işleri izleyicinin belleğine ve algı süreçlerine hitap ediyor. İzleyici, onun yerleştirmeleri içine girdiğinde, yapıtın mekanı kültürel anlamda kaçınılmaz bir biçimde tamamladığı ve yücelttiği izlenimini ediniyor.

YERLEŞTİRMEDE İKİ KARŞIT AKIM
Bassiri’nin Borusan Sanat Galerisi mekanında tasarımladığı bu yerleştirme iki karşıt akımı barındırıyor: Kırmızı ve siyah renk yüzeyleri üstüne yerleştirdiği “güneş aynaları” minimalist yerleştirme geleneğinin günümüzdeki yorumunu içeriyor. Bu soyutlama bir arka plan oluştururken, dışavurumcu bir teknikle parlatılmış olan aynalar da, heterojen bir dünyanın yansıma yüzeyi olarak izleyiciyi bir yüzleşmeye davet ediyor.
Bassiri, İstanbul’daki sergileriyle yirmi yıl önce Doğu’dan Batı’ya doğru yaptığı yolculuğun yönünü döndürmeye girişiyor. İstanbul bu yolculuk için kaçınılmaz bir merkezdir. Bassiri AB içinde yaşayan “doğu” kökenli bir sanatçı olarak, Doğu kültürünün yeniden değerlendirilmesi aşamasında aracı bir rol üstleniyor.

‘KÖKENLER’ SERGİSİNİN KATALOGU
MSGSÜ’nün Tophane-i Amire binasında gerçekleştirilen ‘Kökenler’ sergisinin SACE tarafından “Dünyada İtalyan Sanatçıları” projesi kapsamında yayınlanan katalogu, Borusan Sanat Galerisi’ndeki bu sergi sırasında tanıtılacak ve sunulacak.

MÜZİKLİ BİR PERFORMANS
Bizhan Bassiri sergi ile bağlantılı olarak Ekim 2004’te İtalyan Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda müzikli bir performans gerçekleştirecek.

BORUSAN SANAT GALERİSİ
İstiklal Caddesi No: 421
80060 Beyoğlu - İstanbul

Tel: (0212) 292 06 55
Faks: (0212) 252 45 91