Evde Ofis Kurmanın Püf Noktaları



Evden çalışmanın pek çok avantajı vardır. Home ofisim sessiz bir yer, kıyafet kuralı yok ve kendime ait bir yönetici tuvaletim var. Tek dezavantajı, karımın sigara içmeme izin vermemesi. Home ofisime girdiğimde, bir plazada çalışırkenki kadar mesleki açıdan verimli olma ihtiyacı hissediyorum. İşlevini daha verimli yerine getirmesi ve "evin dışında bir ofis" gibi görünmesi için, home ofisimi doğru teknolojiyle donatmaya çalıştım.

Telefonlardan başlayalım. Evden çalışmanın zor yanlarından biri, telefon faturalarınızı kendi başınıza ödemek zorunda kalmanızdır ve çok sayıda telefon konuşması gerektiren bir işiniz varsa (satış ya da benim mesleğim olan gazetecilik gibi) geleneksel telefon hatları yerine daha ucuz bir alternatife ihtiyacınız olabilir. Cep telefonları bir seçenek olabilir ama fatura yüksek gelebilir ve çoğu yerde hattın çekim gücü berbattır. Örneğin Skype gibi bir sanal telefon sistemi, ABD ve Kanada'daki sabit telefon ve cep telefonlarıyla ayda 3 dolar karşılığında sınırsız konuşmanızı sağlıyor; kullanıcılar ayda 9 dolara Avrupa ülkelerindeki çoğu sabit hattı sınırsız arayabiliyor. Ancak en iyi konuşma kalitesini elde etmek için, bilgisayarınıza bağlanan bir kulaklığa sahip olmanız gerekiyor ve çoğu kişi kulaklıklardan hazzetmiyor. Ben gözlük kullanıyorum ve Skype'la uyumlu kulaklıkların çoğu çerçevelere baskı yaparak rahatsızlık veriyor. Fakat bilgisayarımın dâhili mikrofonunu kullanırsam, karşı tarafa kalitesiz bir hoparlörlü telefon kullanıyormuşum hissi veriyorum. Neyse ki Skype'la konuşmanın daha konforlu iki yolunu buldum. İlk olarak bilgisayarınız için yüksek kaliteli bir mikrofon alabilirsiniz. Bu sayede, mikrofona konuştuğunuz sırada, karşı tarafı duymak için bilgisayarınızın hoparlörünü kullanabilirsiniz. Sesiniz de karşı taraftan daha net duyulur. Ben mükemmel bir ses kalitesi olan Samson Meteor Mic'i denedim ve çok memnun kaldım. Meteor Mic, parlak kromdan yapılmış ve bir Art Deco tasarıma sahip. Tek dezavantajı fiyatı; 99 dolara satılan mikrofon, standart bir mikrofondan iki-üç kat daha pahalı. Daha kapsamlı bir telefon sistemi için, Plantronics'in ürettiği Calisto 800 Serisi hoparlörlü telefonu deneyebilirsiniz. Calisto, telefon sisteminizin komuta merkezi gibi: Tüm telefon hatlarınızı (sabit telefon, internet telefonu ve cep telefonu) birbirine bağlar ve onları merkezi bir panelden kontrol eder. Bu hatların birinden arama yapmak için numarayı Calisto'da tuşlamanız yeterli; bu cihazlardan gelen bir çağrıyı yanıtlamak içinse tek bir tuşa basılıyor. 280 dolara satılan Calisto, yakaya takılan bir kablosuz mikrofonla birlikte geliyor. Mikrofon ağzınıza yakın olduğu için, karşı taraf hoparlörün sinir bozucu ekosunu duymuyor. Ayrıca telefonla konuşurken yürüyebiliyorsunuz.



Yazıcı, bir home ofisin olmazsa olmazlarındandır. Hewlett-Packard'ın şu havalı özelliğe sahip çok sayıda modeli bulunuyor: İnternete bağlanabiliyorlar, yani nerede olursanız olun, belgelerinizi yazdırabiliyorsunuz. Ben yazıcı, tarayıcı ve fotokopi cihazını bir araya getiren kablosuz internetli HP Envy 110'u denedim. İkimizin bilgisayarı tarafından da kullanılabilsin diye, karımın home ofisine kurdum. 250 dolara satılan Envy'nin en iyi yanı, bir e-mail adresinin olması. Evdeki her bilgisayar için ayrı ayrı kurulum yapmak gibi zahmetli bir işe girişmek yerine, belgelerimi yazıcının e-mail adresine gönderebiliyorum. Bunu dünyanın herhangi bir yerindeki bir cihazdan yapabiliyorum (sadece ofisteki bilgisayarımdan değil, eşimin Mac'i ya da iPhone'undan da).

Pek çok çalışan için home ofisler küçük mekânlardır. Çözümlerden biri, dizüstü bilgisayar ve cep telefonunu bir araya getiren bir cihaz. Motorola Atrix 2, standart bir akıllı telefon gibi görünüyor ve Google'ın Android işletim sistemiyle çalıştığı için geniş bir uygulama yelpazesine sahip. Telefonun katlanabilir bir klavye ve ekrandan oluşan harici bir ünitesi var. Bence Atrix 2 muhteşem bir telefon ama dizüstü bilgisayar olarak kusursuz olduğunu söylemek mümkün değil. Standart bir bilgisayara kıyasla daha yavaş ve touch pad'i biraz kullanışsız. Avantajlarından biri, dizüstü bilgisayarın 4G internet bağlantısı. Ayrıca ucuz: Fiyatı, 2 yıllık GSM kontratıyla 99 dolar. Klavye ve ekran ise 299 dolara satılıyor. Yani yaklaşık 400 dolara, dünyanın her yerinde kullanabileceğiniz bir telefona ve bilgisayara sahip oluyorsunuz.

FARHAD MANJOO