Evde Peşinat Kalktı, Faizsiz Vade 5 Yıla Dayandı



Konut üreten inşaat şirketleri, durgunluğu çeşitli kampanyalarla aşmaya çalışıyor. Bazı firmalar peşinattan bile vazgeçerken, bazılarıysa faizsiz vadeleri 5 yıla kadar çıkardı. Konuttaki durgunluğu aşmak için kampanya üstüne kampanya düzenleyen inşaat şirketlerinin bazıları peşinatları yüzde 10’a kadar indirirken, bazıları da hiç peşinatsız satışa başladı.

Faizsiz vade süresi de beş yıla kadar uzadı. ABD’den başlayarak dünyayı saran mortgage kaynaklı krizin etkisiyle konut kredisi faizleri yeniden yükselmeye başlayınca, inşaat şirketleri ödeme kolaylıklarıyla satışlarını artırma yolunu açtı.

Senetli satışa dönüldü

Konut kredisi faizleri yüksek seyretmeye devam edince inşaat şirketleri, 2005’ten önce olduğu gibi yine senetli satışa döndü. Konut alıcıları da konut kredisinden daha esnek olan senetli satışa yeniden ilgi göstermeye başladı. Bazı şirketler, fiyata dahil olan beyaz eşya yelpazesini de genişletti. Ankastre fırın ve bulaşık makinesinin yanı sıra buzdolabı ve klima da kampanyaya girdi.

Uphill Court Bahçeşehir: Teknik Yapı, Uphill Court Bahçeşehir projesinde, nakit ödemelerde yüzde 14’e kadar indirim yapıyor. Yüzde 50 peşin ödeyenlere 60 aya kadar, yüzde 40 peşinata 48 aya kadar, yüzde 20 peşinata da 36 aya kadar sıfır faiz uygulanıyor. Anlaşmalı banka kredisi faizleri ise yüzde 0.33 ile yüzde 1.09 arasında değişiyor.

Sinpaş: Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ottomanors ve Lagün projelerinde peşinatsız 60 ay vade yapıyor. 4, 13 ve 25’inci aylarda ara ödeme şeklinde tahsil edilen peşin satış bedeli, yıllık TÜFE +3 artış oranıyla alınıyor.

Dumankaya: İnşaat, Trend Ekstra, Konsept İstanbul ve Akdeniz Evleri projelerindeki konutları yüzde 25 peşinatta 12 aya kadar vade farksız satıyor. 36 aya kadar 0.66, 60 aya kadar 0.92, 120 aya kadar da 1.12 vade farkı uygulanıyor.

İdealistkent: Hektaş İnşaat, Ümraniye’de inşa ettiği İdealistkent’te, 10 kişilik toplu alımlarda yüzde 10 indirim uyguluyor. 116 ile 199 metrekare arasında değişen ebatlardaki 2+1, 3+1, 4+1 dairelerin fiyatları 224 bin ile 443 bin YTL arasında değişiyor. 368 ile 508 metrekare arasında değişen 4 farklı tip villanın fiyatları ise 800 bin ile 1 milyon 500 bin YTL arasında değişiyor.

İsthanbul: Han Yapı, İsthanbul projesinde konut fiyatının tamamını peşin ödeyenlere yüzde 10 indirim ayrıca da 5 bin YTL ekstra indirim yapıyor. Konut kredisiyle alımlarda yüzde 25 peşinata 12 ay vadede sıfır vade farkı uygulanıyor. Ayrıca 60 aya kadar olan vadelerdeki faiz oranı da yüzde 0.99’u geçmiyor.

Helenium Sun: Başarır İnşaat tarafından Kartal’da inşa edilen Helenium Sun konutları, 24 aya kadar vade farksız fiyatlarla satılıyor. Bankalarla yapılan özel anlaşmalarla toplam tutarın yüzde 75’i kredilendirilebiliyor. Konut fiyatları 199-325 bin YTL arasında değişiyor.

Elit Yaşam Konakları: Delmar İnşaat tarafından Kurtköy’de inşa edilen Elit Yaşam Konakları’nda peşim alımlara yüzde 5 indirim uygulanıyor. Anahtar teslimine kadar vade farkı alınmayan Elit Yaşam’da 68 ile 248 metrekare arasında değişen konutlar, 159 bin ile 490 bin YTL arasındaki fiyatlarla satılıyor.

Ka Golf Belek: Kayı Gayrimenkul’ün Belek’te inşa ettiği Ka Golf Belek projesinden 15 Haziran’a kadar apart daire satın alanlara buzdolabı, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi ve her odaya klima hediye ediliyor. Ka Golf Belek’te 70 ile 217 metrekare arasındaki konutların fiyatları 82 bin ile 235 bin euro arasında değişiyor.

Rose Marin: Gül Yapı’nın Mimarsinan’da inşa ettiği Rose Marin projesinde, konutlar 48 aya kadar sıfır faizle satılıyor.

İkebana Evleri: Güneri İnşaat tarafından Yenibosna’da inşa edilen İkebana Evleri projesinden banka kredisiyle yapılan alımlarda ilk taksitler temmuz ayına kadar erteleniyor. Konutun yüzde 45’ini peşin ödeyenlerden ise 36 aya kadar vade farkı alınmıyor. Diğer seçeneklerdeki vade farkları yüzde 0.55 ile yüzde 0.93 arasında değişiyor.

Zeytinsuyu Tepesi Evleri Saros İnşaat tarafından Kamiloba’da inşa edilen Zeytinsuyu Tepesi Evleri’ndeki 400 bin YTL olan villa fiyatları 40 bin YTL indirimle 360 bin YTL’ye satılıyor. Mayıs ayı sonuna kadar sürecek kampanyada yüzde 1.23 faiz oranıyla kredi kullandırılıyor.

Sarıyer Park: Propa İnşaat tarafından Sarıyer’de inşa edilen projede yüzde 25 paşinat ödenmesi halinde 16 aya kadar vade farksız satış yapılıyor.