‘Ev’deki Hesap Petrole Uymadı

Rusya’da her geçen gün ev kredisi almak daha zorlaşırken petrol fiyatlarının yükselmesine bel bağlayan Rus bankaları için “petrol yükselir ve buradan nakit akışı sağlanırsa, iflastan kurtulurlar” yorumları yapılıyor. Uluslararası piyasalardan da kaynak bulmakta güçlük çeken Rus bankaları ödedikleri borcun kredi faizleri artınca tüketiciye yansıttıkları maliyeti de arttırıyor.

Önümüzdeki günlerde de faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor. Kısa vadede faizlerde yüzde 1-2, uzun vadede ise yüzde 10-15 puan arası bir artış olması bekleniyor. Bundan en çok etkilenecek kesim emlak kredisi kullanıcıları.

Rus Mortgage Kurumu da özel bankalara emlak kredisi şartlarını 15 Eylül itibarıyla zorlaştırdı. Bundan sonra Rus Mortgage Kurumu konutları emlak piyasası fiyatlarından satın alacak. Emlak kredisindeki son düzenlemeler, emlak fiyatlarının artmasına neden olacak ve sektörün büyümesini olumsuz etkileyecek.

İnşaat sektörünü etkileyen bir diğer faktör de göç dalgası. Son on yılda Orta Asya’dan sadece Moskova’ya yaklaşık 500 bin aile göç etti. Sürekli artan bu emlak ihtiyacının karşılanması için yıllık en az 50 bin ev yapılması gerekiyor. Ayrıca Moskova’da binaların pek çoğu çok eski ve yenilenmesi gerekiyor. Durum öyle iken metrekare fiyatların ucuzlaması zor görünüyor.