Evimiz İstanbul Kadar Güzel



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, “Çarpık yapılaşmayı bir kenara bırakarak, şehircilik çerçevesinde mimari ve estetik olguyla birleştirerek binalarımızı yeniden üretmek zorundayız” dedi.

“Kentsel Tasarım Projeleri” kapsamında bina cephelerinin yenilenmesi amacıyla düzenlenen “Evimiz İstanbul Kadar Güzel” kampanyasının ikinci etabı, Gürtuna tarafından törenle başlatıldı. Saraçhane’deki Başkanlık Sarayı’nda yapılan törende konuşan Gürtuna, bu kampanyanın İstanbul’da kötü görüntü oluşturan çıplak, boyasız ve bakımsız binaların ortadan kaldırılması için başlatılan “bina giydirme” çalışmalarının devamı olduğunu söyledi.
İstanbul’da 1950’lerde başlayan çarpık yapılaşmanın yol açtığı tahribattan en fazla mimarinin etkilendiğini anlatan Gürtuna, şöyle devam etti:

‘BİNLERCE BİNA YENİLENDİ’
“İstanbul için 2 yol ayrımı var. Ya bu görünüşe razı olacağız, ya da buna ‘dur’ diyeceğiz. Biz vazgeçerek İstanbul’u kaybetmeyi göze almak yerine, geri kazanarak, hatta eskiyi de geçerek daha güzel bir İstanbul’u yaratmak için projeler ürettik. Önce altyapı problemlerinden başladık.
İstanbul’un bütün cadde ve meydanlarını yenilemek için çalışmalara başladık. Binalara geçen yıl el attık. İlçe belediyelerinin işbirliğiyle binlerce bina yenilendi. Geldiğimiz nokta yetmiyor. Çok hızlı bir değişimi göstermemiz gerekiyor. Çarpık yapılaşmayı bir kenara bırakarak, şehircilik çerçevesinde mimari ve estetik olguyla birleştirerek binalarımızı yeniden üretmek zorundayız.”

‘VATANDAŞLARA DA SORUMLULUK DÜŞÜYOR’
Gürtuna, bu konuda sivil toplum kuruluşları, ilçe belediyeleri ve vatandaşlara büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, “Milletimizin 21. yüzyılda yeniden doğuşunun simgesi İstanbul olacak” dedi. Törende, kampanyaya destek veren sponsor firma ve ilçe belediye başkanlarının konuşmalarının ardından Gürtuna, firma temsilcileri ve belediye başkanları ile protokol imzaladı.
Geçen yıl birinci etabı başlatılan kampanya çerçevesinde 4 bin 100 binanın cephe rehabilitasyonunun yapıldığı, başlanan projelerin tamamlanmasıyla da bu sayının 6 bin 800’e çıkacağı bildirildi.
DYO boya firması, Lafarge Entegre Harç Sanayi ve Ticaret A.Ş, İSTON ve KİPTAŞ’ın sponsorluğundaki kampanyanın ikinci etabında, Beyoğlu’nda Tarlabaşı ve Meşrutiyet Caddesi, Pendik’te Gazipaşa Meydanı, Bağcılar Meydanı, Fatih Adnan Menderes Bulvarı ve Millet Caddesi, Güngören Meydanı, Kartal Meydanı, Tuzla 100. Yıl Caddesi ve Haliç kıyılarında çalışma yapılacak.

İSTANBUL’DA DENİZE GİRİLECEK
Törenden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, bir kültür ve sanat vadisi olan Haliç’in su sporları merkezine dönüşeceğini söyledi.
Haliç’e dalma projesini geçen yıl yağmurlar nedeniyle gerçekleştiremediğini hatırlatan Gürtuna, “Temmuz ayında hem dalacağız, hem yüzeceğiz, hem de su kayağı yapacağız” dedi.
DSİ Genel Müdürü ve İSKİ eski Genel Müdürü Veysel Eroğlu’nun da kendilerine katılacağını anlatan Gürtuna, “Bütün arkadaşlarımızla birlikte Haliç’i, bayram şenliği içinde yaşayacağız” diye konuştu. Gürtuna, Haliç’e oksijen sağlamak amacıyla İstanbul Ticaret Üniversitesi önüne kurulan fıskiyeye de artık ihtiyaç kalmadığını kaydetti.
Yapılan arıtma tesisleri sayesinde İstanbul sahillerinde artık yüzülebileceğini de ifade eden Gürtuna, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kadıköy Arıtma Tesisi’ni 2-3 ay içinde açacağız. Bu tesis açıldığında, bütün Anadolu Yakası’nda ve Boğaz’ın Avrupa Yakası’nda bu sene denize girilebilecek. Önümüzdeki sene ise her yerde girilecek. Büyükçekmece’de girilebilir. Küçükçekmece Arıtma Tesisi’ni de yakında açacağız. Bu yıl sonuna doğru Küçükçekmece’de de girilebilir. İstanbul’un 51 noktasında her gün İstanbul Üniversitesi ile ölçüm yapıyoruz. Sağlığa zararlı herhangi bir durum yok.”