Evini Onaranlara Bakanlıktan Restorasyon Desteği

Tarihi değeri olan asırlık ev ve konağa sahip olduğu halde restore ettirecek maddi imkanı olmayan vatandaşların imdadına Kültür ve Turizm Bakanlığı yetişti. Bakanlığın hazırladığı ‘Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik’ sayesinde bu durumda olan şahıslara, evlerini restore ettirebilmeleri için 50 bin YTL proje masrafı ve proje tamamlandıktan sonra 200 bin YTL restorasyon ücreti ödeniyor.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği Kasım 2005’ten itibaren yapılan başvurulardan 384’ü kabul görerek, rölöve, restitüsyon ve restorasyon proje taleplerine yardım yapılması kararlaştırıldı. Bugüne kadar toplam 248 adet tescilli taşınmazın rölöve, restorasyon ve restitüsyon proje bedeli için 3 milyon 180 bin 280 YTL ödendi.

Kayseri’nin Talas ilçesi belediyesinde görevli Ali Rıza Karakullukçu, 6 bin 300 YTL proje masrafı ödeneği almaya hak kazananlardan. Yeni düzenlemeden oldukça memnun olan Karakullukçu, “Bakanlık böyle bir yardım yapmasaydı benim ne proje hazırlattıracak ne de restorasyon yaptıracak maddi imkanım yoktu. Şimdi yıkılmaya yüz tutmuş tarihî değerlerimiz için bir fırsat doğdu.” diyor. Ermenilerden kalma 2 katlı, 160 metrekare, 7 oda, 2 adet çok büyük hol ve 5 tane ini bulunan tarihî evde şu anda annesi ve ağabeyinin yaşadığını belirten Karakullukçu, restorasyon desteğinden ihtiyacı olanların faydalanmasını istedi.

Kültür Bakanlığı’na 16 projeyle başvurduklarını kaydeden Nevşehir’in Mustafapaşa Belediye Başkanı Mustafa Özer de, yapılan maddi yardımın eserlerin ayağa kaldırılmasına çok büyük katkısı olacağını düşünüyor. Özer, kaynakla tarihî değere sahip asırlık konakların restore ettirilebileceğini kaydediyor.