Evka-3 Bornova Merkez Metro Hattı 'Donduruldu'



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, zeminin çürük olması nedeniyle ara verdikleri Ege Üniversitesi Hastanesi Bornova Merkez Metro hattındaki yaklaşık 1 kilometrelik bölümün yapım işini belirli bir süre dondurma kararı aldıklarını söyledi. Kocaoğlu, zeminin çürük olması ve tünelin geçeceği hat üzerindeki binalardaki çatlaklar nedeniyle 3.4 kilometrelik Ege Üniversitesi Hastanesi-Bornova Merkez Hattı'nın Evka-3 ile Bornova Merkez arasında kalan yaklaşık 1 kilometrelik bölümünde güzergah değişikliğinin söz konusu olmadığını da söyledi. Kocaoğlu, Evka 3'teki metro istasyonunun bulunduğu alana Gaziemir, Üçkuyular ve Çiğli'de planlandığı gibi bölge terminali yapılacağını söyledi. Başkan Kocaoğlu, karayolu ile Manisa, Turgutlu, Kemalpaşa yönünden gelen vatandaşları metro ile gidecekleri yere götürmeyi hedeflediklerini belirtti.

Uykuda takip

İzmir Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği 5.5 kilometre uzunluğundaki Üçyol-Üçkuyular Metro hattını yapan yüklenici firmayı yakın takibe aldıklarını belirten Kocaoğlu, "Herkesin bildiği gibi orada zeminden kaynaklanan bir takım sıkıntılar oldu. Firmaya çeşitli gerekçelerle 2010 yılı Ocak ayına kadar süre uzatımı verildi. Firma, süre uzatım talebi ile birlikte idareye bir iş takvimi sundu. İnşaatı üstlenen firmayı her gün, her an izliyoruz. 24 saat takip ettiğimiz bir iş. Uykuda bile metroyu hesaplıyoruz" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesinin TCDD ile ortaklaşa hayata geçirdiği Aliağa Menderes Hızlı Tren Projesi'nde sıkıntılı sürecin aşıldığını belirten Kocaoğlu, "İki ihalemiz var. Bunlar kesinleşirse güney hattında önümüzdeki Mayıs ayında hareket başlar. Mayıs olmazsa Haziran olur" dedi. Herhangi bir itiraz durumunda ihale dosyasının Ankara'da Kamu İhale Kurumu'nda 45 gün beklediğini hatırlatan Kocaoğlu, "Bu işler büyükşehir belediyesinin değil de benim işim olsaydı, şimdiye kadar çoktan bitirirdim" dedi.

Çekerler bekleniyor

80 kilometrelik Aliağa Menderes Hızlı Tren Projesi'nde çalışacak çekerlerin önümüzdeki aylarda gelmeye başlayacağını belirten Kocaoğlu, "Önce test sürüşleri yapılacak. Ardından da hat hizmete sunulacak. 80 kilometrelik Aliğa-Menderes Hızlı Tren Projesi'nin ilk etapta Torbalı'ya kadar uzatılması yönünde çalışmalara başladık. Menderes'te son bulması öngörülen hattın Torbalı'ya kadar uzatılması konusunda çalışıyoruz. Torbalı'ya kadar olan bölümde 2-3 istasyon, 3-5 alt geçit var. Mutabakat sağlandıktan sonra TCDD ile belediyemiz arasında iş paylaşımını öngören ek protokol imzalanacak. Biz, istasyonlarla alt üst geçitleri yaparken TCDD de hat boyunca elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekominikasyon ağını kuracak. TCDD ile banliyö sistemini geliştirebildiğimiz kadar geliştiririz" diye konuştu.

Kent ekmeğe onay gelecek

Dar gelirli vatandaşa ucuz ekmek projesinin önümüzdeki günlerde başlayacağını belirten Kocaoğlu "Üretim konusunda sorun yok. Bürokratik işlemler nedeniyle bekleme söz konusu. Ankara'dan Kent Ekmek isminin patenti ile ilgili bir belgenin gelmesi gerekiyor. Kent Ekmek isminin belediyeye tescil edilmesi lazım. Gelince düğmeye basacağız. İlk etapta 26 büfede satış yapacağız. Gerekirse ekmek üretimini ve büfe sayısını artırırız. Bakalım bizm ekmek işi tutacak mı? Hep birlikte göreceğiz" dedi.