Evlerin %90'ı Kaçak Elim Kolum Bağlandı



Yıldız Teknik Üniversitesi'nin deprem raporu Küçükçekmece'de şok yarattı. Başkan çaresiz: "46 bin binamızdan 40 bini kaçak"

Korkutan rapor
Yıldız Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı rapor, olası bir depremin yaratacağı korkunç yıkımı gözler önüne serdi. Rapora göre, Küçükçekmece'de incelenen 11 bin binadan sadece 2 bin 200'ü depreme dayanıklı. Yüzde 80'inde ise durum içler acısı. Binaların yüzde 10'u acilen güçlendirilmeli veya tahliye edilmeli.

"Tabii ki yıkılır!"
K.Çekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay endişeli: "Binaların yüzde 90'ı kaçak. 46 bin binadan sadece 6 bini imarlı. Üstelik bunlar son 20 yılda yapılmış yeni binalar. Örneğin Şahintepe Mahallesi'nde 4173 binadan 4156'sında yapım hatası var. Plansız, derme çatma binalar olası bir depremde yıkılacak."

"Çilesi bize kaldı"
Bu çarpık yapılaşmanın geçmiş dönemlerdeki yönetimlerin göz yummasıyla ortaya çıktığını belirten Yeniay, "Onlar yapacaklarını yapıp çekti gitti, eziyetini biz çekiyoruz!" diyor ve bir de itirafta bulunuyor: "İşleri nasıl düzelteceğimizi bilemiyoruz. Daha doğrusu, biliyoruz da zorlanıyoruz..."

"En az 20 yıl gerekir"
Sorunun tüm kaçak binaları tek tek yıkmakla çözülemeyeceğini, 15-20 yıllık kapsamlı bir toplumsal dönüşüm projesini gerektirdiğini belirten Yeniay, toplu konutlar inşa ederek, deprem riski altındaki gecekondu bölgelerinde yaşayanları buralara yerleştirmek için harekete geçtiklerini belirtiyor.