EWE Enerji Türkiye'nin Geleceğinden Umutlu



Merkezi Almanya'da bulunan EWE Grubu'nun bünyesindeki EWE Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Willem Schoeber, Türkiye ekonomisinin ve bağlı şirketleri Bursagaz, Kayserigaz ve EWE Doğalgaz'ın dinamik gelişimlerini göz önünde bulundurduklarında, gelecek için olumlu beklentileri ve iyi düşünceleri olduğunu bildirdi. Schoeber, oldukça dinamik bir ülke olan Türkiye'de iş yapıyor olmaktan dolayı son derece mutlu olduklarını belirtti. Yaşanan büyük küresel krize rağmen, Türkiye ekonomisinin son yıllarda oldukça iyi bir şekilde gelişmeye devam ettiğini ifade eden Schoeber, şöyle devam etti:
    
''İstanbul, Bursa ve Kayseri'deki varlığımız sayesinde, işimizin etkinliğini ve değerini güçlü bir şekilde yükseltecek önemli bir temele sahibiz. Bursagaz ve Kayserigaz tarafında sahip olduğumuz şebeke ve perakende işi oldukça iyi işlemekte. Bu iki yerel dağıtım şirketimiz sayesinde, 750 bin civarında abonemize hizmet vermekteyiz ve toplamda 1,8 milyar metreküplük bir gaz hacmine sahibiz. Buna ek olarak, pazar penetrasyonumuzun artması, Bursa ve Kayseri şehirlerinin büyümesiyle de doğal olarak organik bir büyüme yaşayacağımızı umuyoruz. Bu iki bölgeye Türkiye'de bulunan en modern ve en etkin altyapı ile hizmet vermekten ayrıca mutluluk duymaktayız. Ayrıca, doğalgaz toptan satış şirketimiz EWE Doğalgaz da kendisini oldukça iyi bir şekilde konumlandırmıştır. Sadece geçen yıl, şirketimiz müşterilerine 800 milyon metreküplük bir satış gerçekleştirmiştir. Bu yıl da bu rakamın önemli bir oranda artmasını bekliyoruz. Bu sıralar karşılaştığımız yasal düzenlemelerle ilgili bazı meselelere rağmen, Türkiye ekonomisinin ve bağlı şirketlerimiz Bursagaz, Kayserigaz ve EWE Doğalgaz'ın dinamik gelişimlerini göz önünde bulundurduğumuzda, gelecek için olumlu beklentilerimiz ve iyi düşüncelerimiz var.''

Schoeber, Türkiye'nin gittikçe yükselen bir ülke konumunda olduğunu belirterek, gelecek yıllarda enerji talebinin de yükselen refah seviyesi ile birlikte artacağını düşündüklerini kaydetti. ''Şu an bu fırsatları yakalama ve mükafatlarını yeni, liberal ve istikrarlı bir enerji pazarı bağlamında toplama zamanı'' diyen Schoeber, şunları söyledi:

''Bununla birlikte, Almanya'daki tecrübemizden aşina olduğumuz bazı zorlukları da göz önünde bulundurmalıyız. Bunlardan ilki, yasal düzenleme sürecinin başarılı bir şekilde geliştirilip tamamlanması diğeri ise, ekonomik krizin doğalgaz satışlarını etkilemesidir. Tüm bunlara rağmen, Türkiye'deki işimizin ülkenin dinamik uzun vadeli büyümesinden faydalanacağına inanıyorum.

Bugünlerde, Türkiye'deki işimizin strateji çizgileri ve yeni iş alanlarına girişimiz yeniden tanımlanmakta. Bu amaçla, Türkiye'deki bağlı şirketlerimizin tepe yönetimi ve holding şirketimiz olan EWE Enerji, gelecek 5 yıl için farklı seçenekleri değerlendirmekte. Bununla birlikte, şirketlerimizin mevcut değerlerini önemli ölçüde yükseltecek başka fırsatları da değerlendirebiliriz. Operasyonel konularda sinerjiden daha yüksek oranda yararlanmak, Türk ve Alman şirketler arasında know-how transferi bu anlamdaki hedeflerimizden birkaç tanesini oluşturmakta.
    
Türkiye'de ek olarak yeni işlerin geliştirilmesi de hedeflerimizden bir tanesi. Bu seçeneği mümkün oldukça önemli bir yatırım kaynağı ayırmadan değerlendirmek istiyoruz. Yenilenebilir enerji Türkiye'de henüz başlangıç aşamasında. Bu durum birçok fırsatı beraberinde getirmekle birlikte, oldukça ciddi maliyetleri de getirmekte. Fakat EWE olarak bu seçeneği de değerlendireceğiz. Tüm bu seçenekler ve atılacak adımlar şu anda aktif olarak değerlendirilmekte. Hedefimiz önümüzdeki birkaç aylık süre içerisinde strateji sürecini tamamlayıp 2012 itibariyle orta vadeli plan hedeflerimizi belirlemek.''
   
''İşlerimizin büyümesinde Kayseri destekleyici olacak''
   
Türkiye'de ortak oldukları ilgili şirketlerin çoğunluk hisselerini aldıklarını dile getiren Schoeber, EWE Enerji'nin kurulmasıyla birlikte de Almanya ve Türkiye arasındaki işbirliği açısından bir ara yüz oluşturmuş olduklarını anlattı.
 Schoeber, Almanya ve Türkiye'deki şirketleri arasında hem operasyonel anlamda hem de yönetim birimleri anlamında daha yoğun bir alışveriş olmasını arzu ettiğini belirterek, ''Bazen bu değişimler güzel sonuçlar veriyor ve bizim bu değişimleri yoğunlaştıracak ve optimize edecek güzel fırsatlarımız mevcut. Örneğin, yakın zamanda Alman ve Türk teknik ekiplerimizle oldukça başarılı bir çalışma gerçekleştirdik. Bu gibi yeni açılımlarla, Alman meslektaşlarımız perspektiflerini yurtdışına genişletme imkanı buluyorlar. Bu şekilde öğrendikleri şeyler şirketimizi daha yenilikçi ve uluslararası niteliğe sahip bir şirket haline getirmekte. Öte yandan, Türk meslektaşlarımız da Almanya'da güvenilir bir gaz tedarikçisi olarak 50 yılı aşkındır kazandığımız tecrübeden istifade etme olanağı buluyorlar'' diye konuştu.

EWE'nin uluslararası operasyonlarının sorumluluğunu devraldığı için oldukça mutlu ve gururlu olduğunu vurgulayan Schoeber, Almanya ve Türkiye'deki şirketleri arasındaki etkin işbirliğinin çok önemli olduğuna ve Alman tecrübesi ile Türkiye pazarının dinamikliğinin kombinasyonunun birlikte çok ciddi bir gelecek vaat ettiğine inandığını kaydetti.
 Schoeber, profesyonel iş yaşamı boyunca -Hollandalı biri olarak- ABD, Fransa ve şimdi de Almanya'da birçok tecrübe edindiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
    
''Türkiye beni ciddi anlamda etkilemekte zira, ülkeyi 20 yıl önce güneye geldiğim bir tatil vasıtasıyla zaten biliyordum. Son 20 yılda ülkenin kat ettiği mesafeden adeta büyülendim. Oldukça modern, oldukça heyecan verici ve aynı zamanda kültürel değerlerine bağlı... Kayseri'de dünyanın en eski hastanelerinden birisini ziyaret etme fırsatını yakaladık ve buranın çok uzun zamanlar öncesinde de ne denli önemli şeylere ev sahipliği yaptığına şahit olduk. Sıcak ilgiye ve konukseverliğe ek olarak, Türkiye'deki şirketlerimizin profesyonel yönetimi benim için çok özel bir tecrübe oldu. Kayseri insanı ticarette oldukça başarılı ve itibar sahibi. Bu anlamda, Türkiye'deki işlerimizin büyümesi için burasının destekleyici bir unsur olacağını düşünüyorum.''
   
EWE Grubu
   
Almanya merkezli EWE Grubu'nun yüzde 100 sahibi olduğu EWE Doğalgaz, 2009 Temmuz ayında faaliyetlerine başladı. 30 yıl süreli Doğal Gaz Toptan Satış Lisansı ve 10 yıl süreli Spot LNG İthalat Lisansı sahibi olan şirket, yurt çapında serbest tüketicilere, organize sanayi bölgelerine ve dağıtım şirketlerine doğalgaz satışı gerçekleştiriyor. Almanya'nın köklü ve önde gelen enerji şirketlerinden biri olan EWE Grubu, Kayserigaz ve Bursagaz'ın da çoğunluk hisselerini elinde bulunduruyor. EWE Grubu, çok yönlü hizmet sağlayıcı bir şirket olarak enerji, telekomünikasyon ve bilişim teknolojileri alanlarında faaliyet gösteriyor.