EWEA: 'AB, 2050 Yılında Elektrik İhtiyacının Yarısını Rüzgar Enerjisinden Karşılayabilir'



Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (EWEA), 2050 yılına kadar Avrupa'nın elektrik ihtiyacının yüzde 50'sinin rüzgar enerjisinden karşılanabileceğini söyleyerek, Avrupa Komisyonu'na 2020 sonrası için yenilenebilir enerji konusunda hedefler getirme çağrısını yineledi. Rüzgar enerjisi şu anda AB'nin elektrik ihtiyacının yüzde 5.3'ünü karşılıyor. EWEA'nın yayımladığı bir rapora göre bu rakam 2020 yılında üçe katlanarak yüzde 18.4'e çıkabilir. Ancak EWEA, bu artışın diğer kaynakların tahminlerine yakın olarak en çok yüzde 15.4 seviyelerine kadar olacağını da kabul etti.

Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planları'nın tahmini bu rakamın 2020'de yüzde 14 olacağı yönünde iken, Avrupa Komisyonu'nun tahmini yüzde 14.2 olabileceği yönünde.

EWEA, rüzgar enerjisinin sektördeki payının 2030'a kadar yüzde 28.5'e, 2050'ye kadar ise yüzde 50'ye çıkabileceği gibi iddialı tahminlerde bulunuyor. EWEA bu tahminlerini merkezi ısınma ve ulaşım alanında kullanılan enerjideki olası pay artışına dayandırıyor. Birlik, bu hedeflere ancak gerekli politikaların yürürlüğe sokulması halinde ulaşılabileceğinin de altını çiziyor.

EWEA'dan Justin Wilkes, 2020 sonrası dönem için yenilenebilir enerji alanında AB kanunlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Wilkes, EurActiv'e yaptığı açıklamada 2020 için konulan hedeflere ulaşılmasının yanı sıra, bu tarihten sonrası için de yeni hedeflere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Wilkes, şunları söyledi:

'Komisyon'un 2050 İçin Enerji Yol Haritası bu yıl sonunda ortaya çıkacak. Bu, 2020 sonrası için açık yenilenebilir enerji hedefleri koymak için mükemmel bir fırsat. 2020 sonrası için kanunlara ek olarak, rüzgar enerjisinin üretildiği yerden tüketileceği yere iletimi için altyapı konusunda yatırımların bir an önce yapılması ve AB'de ortak bir elektrik pazarı oluşturulması gerekiyor.'