''EXPO 2020'nin Urla'da Yapılmasını Öneriyoruz''



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Ferdan Çiftçi, EXPO 2020 organizasyonunun Urla'da yapılmasını önerdiklerini söyledi. Çiftçi, İzmir'in EXPO 2015 adaylık süreci yaşadığını, o dönemde İnciraltı bölgesinin tartışmalı olmasına rağmen organizasyon alanı olarak belirlendiğini hatırlattı.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak İnciraltı'nın EXPO organizasyonu için uygun bir alan olmadığını düşündüklerini ifade eden Ferdan Çiftçi, şunları kaydetti:

''EXPO 2015 adaylığı ile ilgili olarak alınan sonuçta yer seçiminin etkisi var mıdır yok mudur? Bu ayrı bir tartışma konusu ama biz o bölgenin çok sağlıklı olmadığını düşünüyorduk. İnciraltı'nda 6 bin dönümlük bir alandan bahsediliyordu. Burası turizm gelişim bölgesi olarak ilan edilen bir alan ve yoğun tarımsal faaliyetler var bölgede. Narenciye bahçeleri, meyve bahçeleri, tarla bitkileri tarımı yapılıyor. Sulak alanlarla ilgili bağlantılar da var. Farklı ekolojik koşullar nedeniyle kentin tek yeşil dokusu o bölge. Biz bu nedenle EXPO'nun İnciraltı'nda yapılmasına karşı çıkmıştık.''

EXPO organizasyonun İnciraltı'nda düzenlenmemesi için dava açtıklarını da anımsatan Çiftçi, organizasyonun bölgede gerçekleştirilmesinin kamu yararı sağlamadığını savundu.

Dava açtıkları için suçlandıklarını söyleyen Ferdan Çiftçi, ''En az bizi suçlayanlar kadar bu kenti seviyoruz. Sadece dava açmıyoruz, öneriler de sunuyoruz. Biz öncelikle kentin kalkınmasını, ülkenin kalkınmasını istiyoruz. Çabamızı insana yakışır, refah ve barış içinde, demokratik ortamda, kardeşçe bir yaşam için harcıyoruz. Bundan da vazgeçmiyoruz'' diye konuştu.

''Amaç, bölgede katma değer yaratılması''

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın İnciraltı'nın EXPO için uygun alan olmadığını açıklaması üzerine kentteki bazı ilçe belediyelerin organizasyon için adaylıklarını açıkladığını ifade eden Ferdan Çiftçi, adaylıklarını açıklayan belediye başkanlarının ilçenin gelişmesini istediğini ve EXPO fırsatını kullanmaya çalıştığını ifade etti.

Buca, Karabağlar, Bayraklı gibi ilçelerin gelişimini tamamladığını ifade eden Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kent merkezine çok yakın alanların EXPO mantığı ile çok örtüştüğünü düşünmüyoruz. EXPO'nun mantığı, düzenleneceği bölgede katma değer yaratması. Urla ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kampüs alanı kamulaştırması tamamlanmış, mülkiyet sorunu olmayan bir bölge. Turizm açısından Çeşme'de söz konusu bölgeye yakın.

Sağlık temasıyla yeniden aday olduğumuzu biliyoruz. Bizden herhangi bir bilgi istenmiş değil, ancak biz EXPO 2020 alanı olarak Urla'yı öneriyoruz. Yer seçimine ilişkin tartışmaların tamamlanması gerekiyordu. Ancak yine de çok geç olmadığını düşünüyoruz. Sonbaharda konuyla ilgili bir sunum yapılacak. Artık yer konusunun netleşmesi gerekiyor. İnciraltı gibi bir alan yerine, sorunsuz ve kentin gelişme aksı olarak belirlenen yerlerden biri EXPO alanı olarak öne çıkmaktadır. Biz bu önerimizi açıklayacağız ve ilgili yerlere de ileteceğiz.''