Express Soruyor: Kapitalizm Neyle Yaşar?



Aylık "enternasyonal şalala" dergisi Express'in 98. sayısının kapağında 11. İstanbul Bienal'inin küratör kolektifi WHW'u (Ne, Nasıl ve Kim İçin?) taşıyor. Ve komünist sanat kolektifinin bienal'de soramadığı soruyu okuyucularına soruyor: "Kapitalizm Neyle Yaşar?"

"Düşmanı yanına çekmek"

12 Eylül'de başlayan, ana sponsorları Koç Holding olan, Hırvatistan-Zagrepli komünisit sanat kolektifi WHW'nün küratörlüğünü yaptığı ve başlık olarak Bertolt Brecht'in "Üç Kuruşluk Opera"sındaki "İnsan Neyle Yaşar?" şarkısını seçen 11. İstanbul Bienal'inin öncesinde başlayan tartışma sürüyor. Yaygın medyanın çok sayıda köşe yazarı Bienal'i yere göğe sığdıramazken, alternatif gruplar ciddi eleştiriler getiriyor. Ama bu eleştiriler basında kendisine yer bulamıyor.

Dört kadından oluşan kolektifin üç üyesiyle söyleşen dergi ekibi, süren tartışmalar ışığında sorulmamış soruları, Bienal'in oluşum sürecini ve beraberinde ortaya çıkan çelişkileri soruyorlar. Küratör ekip, kendilerine gelen daveti "düşmanını yanına çekmek" olarak tarif ederken, dergi ekibi tarihten çok sayıda radikal sanat aktivitesini ve eylemini hatırlatarak birçok kişinin aklından geçenleri dillendiriyorlar. Yücel Göktürk, Ulus Atayurt ve Erden Kosova'nın WHW üyeleriyle yaptıkları söyleşi son zamanlarda süren bu tartışmaya "içeriden" bir pencere açıyor.

Okunması, okutulması şart!

Express'in bu sayısının diğer konu başlıkları arasında sigara yasağı, Genetiği Dönüştürülmüş Organizmalar (GDO), Kürt açılımı, Taraf gazetesi Ankara bürosunda çalışan altı muhabrin işlerine son verilmesi ve Hopa Festivali var.

Eski AP üyesi sigara yasağına tepkili

Radikal gazetesinin yeni köşe yazarı Avrupa Parlamentosu eski eş başkanı Joost Lagendijk, ikinci yazısında sigara yasağını yazmış ve bu yasağın "kişisel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu" söylemişti. Express, Lagendijk'e yazıyı yazma sebebini ve yasağı soruyor. Lagendrik, özetle "Böyle saçmalık olmaz" diyor.

İsmail Beşikçi, hükümetin Kürt açılımı ve çözüm tartışmalarını değerlendirdiği yazısında, "Kürt sorunu, devletin Kürtleri ve Kürtçeyi inkarıyla başlayan bir sorundur" diyor. "Bu hakların tanıması için ABD'nin telkini mi gerekiyor?" diye soruyor.

Taraf'ın Ankara bürosundan kovulan altı muhabirden biri olan Adnan Keskin, yaşadıklarını anlatırken, mühim bir noktaya dikkat çekiyor: "Taraf'ta yaşanan aslında çok yaygın bir gazetecilik kültürü: Sütunlarında hak ve özgürlükleri, adaleti savunabilirsin, militarizmle mücadele edebilirsin ama, çalışanla ilişkilerinde hak, hukuk, adalet gibi şeyleri reddedersin."

Taycan, Öz, Alataş ve Demirel

Yakın zamanda fotoğraf sergileri sanatseverlerle buluşan Serkan Taycan ve Ali Öz, yazar Evrim Alataş ve yönetmen Çayan Demirel derginin konukları arasında.

Radyo Express, dünyadan başka haberler verirken, Radyo Brecht dijital alemden politik gelişmeleri aktarmayı sürdürüyor. Dumanı Üstünde ve Müzik Dolabı da bu ayki Express'in cabası.

Dergilerin bir bir kepenk kapattığı şu günlerde Express'i "-elbette ki hak ettiği için- desteklememek olmaz.