Eyfel’in İzmir’deki Asırlık Mirası Gecekondu Oldu



Ege'de Son Söz'den Sinan Doğan'ın haberine göre, İzmir’in tarihi simgelerinden biri olan Konak Pier’in hali görenlerin içini acıtıyor.

Paris’teki Eyfel (Eiffel) Kulesi’nin ünlü Fransız mimarı Gustave Eiffel’in tasarladığı bina, yap-bozlar nedeniyle adeta gecekonduya döndü. Konak Vapur İskelesi tarafındaki cephesi camla kaplanan mimari yapının Pasaport tarafı ise aylardır tadilatta. Yapılan tadilatlar ve eklemeler nedeniyle bina mimari bütünlüğünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya…

Pasaport tarafında ek bina inşaatı nedeniyle ikinci kat demirlerinin göründüğü yapının eski taşları da sökülüyor. Daha önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın kullandığı bu cephe, aylardır devam eden inşaat faaliyeti nedeniyle gecekonduyu andırıyor. Edinilen bilgiye göre bu cepheye kafe ve gıda ürünlerinin satılacağı çok büyük bir mağaza yapılması planlanıyor. Ancak düzenlemeyi yapan firma, tarihi binayı aslına uygun restore etmek yerine kaba inşaat yapmayı tercih ediyor.

1.5 asırlık bina

Konak Pier, 1860 yılında döneminin dahisi olarak gösterilen ünlü mimar Gustave Eiffel tarafından tasarlandı. Adını verdiği Eiffel Kulesi ile tanınan mimar, binayı tamamen çelik konstrüksiyondan inşa etmişti. Malzemeleri Fransa ve Belçika'dan getirilen yapının zemini antik Efes şehrinin taşlarıyla döşendi. Konak Pier 18 bin metrekarelik alanıyla Osmanlı döneminde gümrük binası olarak kullanıldı. Cumhuriyet döneminde tarihi bina balık haline dönüştürüldü. Bir süre de otopark olarak hizmet verdi. 1996’da işletme hakkı İzmer şirketine verilen tarihi bina, 2002 yılından itibaren alışveriş merkezine dönüştü.