"Eylül Fotoğrafları"



İstanbul Fotoğraf Merkezi içinde yer alan Fotoğraf Galerisi'nde, 21 Ekim 2004 - 8 Ocak 2005 tarihleri arasında, Gültekin Çizgen'in "Eylül fotoğrafları" başlıklı sergisi gerçekleştirilecektir.

1940 İstanbul doğumlu Gültekin Çizgen, yaşamının 45 yıllık profesyonel sanat sürecinde fotoğraf, illüstrasyon ve sanatsal cam üretti. Fotoğrafları ülkesinde ve yurdışında 13 ülkede, Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya, Çin Halk Cumhuriyeti, Kanada, Meksika, Brezilya, Kore, Hindistan, Hongkong, Moğolistan ve Rusya 'da sergilendi. Yapım ve yönetimini üstlendiği multivizyon programları ABD'den Kazakistan'a kadar 24 ülkede gösterildi. Yeni Fotoğraf Dergisi'nin kurucusu Çizgen, aynı zamanda Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü'nün de kurucusu ve Profesyonel Tanıtım Fotoğrafçıları Derneği kurucu başkanıdır. Çizgen'in fotoğraf alanında 12 adet albümü, deneme, teknik, gezi ve anı alanlarında 12 adet kitabı, resim ve cam alanında 7 adet katalog ve albümü olmak üzere, 31 adet yayını mevcuttur.

Gültekin Çizgen zengin birikimi, yoğun emekleri ve yüklüce üretimine karşın çelebice yaklaştığı tüm sanatsal ve kültürel geçmişinde, kendisini " önce bir "fotoğraf eriyim" sözleriyle tanımlamaktadır. Usta fotoğrafçı Gültekin Çizgen'in bu sergisinde 20 adet büyük boyutlu renkli fotoğrafı sergilenecektir. Bu fotoğraflarda Çizgen'in 45 yıldır ülkesinde sürdürdüğü görsel yolculuklarının renkli bir izdüşümü izleyicilere sunulacaktır. Bu renkler Çizgen'in, hüzünlü sonbaharı duyumsatan ve sergisine "Eylül fotoğrafları" başlığını koydurtan kendine özgü renkleridir. Çizgen, fotoğrafa onu büyük bir tutkuyla başlatan siyah beyaz fotoğraflarından sonra başladığı renkli fotoğraflarını, şu sözleriyle anlatmaktadır;

"Ben fotoğrafa 1958'de siyah beyazla başladım. Tam bir "tutku"ydu. Olayın yapısında var olan kolaylıkların içindeki zorluğu anlamam kısa sürdü. Meraklıları hatırlarlar. Geleneksel kültürümüzde var olan "Karagöz" hayallerindeki gibi kontrast, yine geleneğimizden "Mehmed siyah kalem" üslubundaki gibi lekeli, gölgeli çalışmalarım siyah beyazın kontrast tekniklerine yaslı, yoğun bir arayıştı bu çalışmalar.

Sonra önüme renkli dünyalar açıldı. Renk rüzgarına kapıldım. Rengin dilini keşfetmek için çalıştım, durdum. Fotoğrafta renk büyük tuzaktır. Her şeyi yoluna koymadığınız zaman rengarenk bir gariplikle baş başa kalırsınız. Halbuki renk başka bir tanıklıktır. Yıllarca Anadolu sahrasında çalışırken, fotoğraflarda Anadolu'nun rüzgarına rengi de katmak, onun tanıklığını dilemek çok zamanımı aldı. Bu yolda, arka planları temizleyebilmek, duyarlı kadrajlar, perspektifsiz minyatür tadı için daha çok uzun odaklı objektifler kullandım. Monokrom bir renk paleti içinde siyah majör tonların çokça olduğu minimal sayılabilecek anlatım olanakları aradım. Konularımı da ona göre seçtim. Bugün "biçim dünyam" diyebileceğim eşik böyle aşıldı.

"Eylül fotoğrafları" sergim işte o paletten bir tutam renktir".

Çizgen'in, İstanbul Fotoğraf Merkezi Fotoğraf Galerisi'nde "Eylül fotoğrafları" başlığı altında sergilenecek olan 20 adet fotoğrafı, Anadolu yaşamından oluşmuş zengin renk valörleri ve kusursuz biçim koreografileri taşıyan atmosfer fotoğraflarıdır. Bu fotoğraflar Çizgen'in kendi tanımlamasıyla, "sanatçı", "sanat eseri", "izleyen" altın üçgeninin bir köşesine oturttuğu izleyicileri tarafından 8 Ocak 2005'e değin izlenebilecektir.

Sanatçının Notu ekte sunulmuştur.