Eylülde MOBESE Çalışmaya Başlıyor



Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) eylül ayıyla birlikte faaliyete geçecek. Ankara’nın 825 farklı noktasına yerleştirilmesi öngörülen ve yüksek çözünürlüğe sahip kameralar oluşturulacak ana kumanda merkezinden izlenebilecek. Sistem, başkentte suçlara karşı kanıt elde etmede, trafik tıkanıklıklarının giderilmesi ve toplumsal olayların izlenmeside ciddi avantjalar sağlayacak.

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara’nın genel güvenliğinin elektronik sistemlerle sağlanacağı, MOBESE olarak bilinen Kent Güvenliği Yönetim Sistemi’nin 15 Eylül’de faaliyete geçeceğini bildirdi. MOBESE sistemine geçilen şehirlerde suç oranının yüzde 30’ların altına indiğine dikkat çeken Yüksel, 825 kameranın faaliyete başlamasıyla birlikte, güvenliğin yanı sıra trafik tertip ve önlemlerinin de güvenlik güçleri tarafından yurttaşlar durdurularak değil, kamera sistemiyle gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Ankara 825 noktadan izlenecek

Ankara Valiliği’nin desteği ile Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesinde faaliyete geçirilecek olan MOBESE, “Kent Bilgi ve Güvenlik Sistemi” olarak adlandırılıyor. Ankara halkına sunulmakta olan kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi, yönetim işlevinin kolaylaştırılması, muhtarlık hizmetlerinin düzenlenmesi ve suç sayısının düşürülmesi hedefleniyor. Bu çerçevede muhtarlık, polis aracı, İl ve İlçe Komuta Merkezleri ve İl Emniyet Müdürlüğü hizmetlerinin yürütülmesini sağlayan sistem, yazılımlar ile entegre edilecek. Acil durum hizmetleri (iftaiye, sağlık, vb.) başta olmak üzere, zamanla gerekli görülen diğer kurumların da sisteme entegre edilmesi planlanıyor. Böylelikle, söz konusu hizmetlerin yürütülmesiyle ilgili olarak, başkentte görevli bulunan yöneticilerin, yönetim ile ilgili görevlerini daha etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri sağlanmak isteniyor.

MOBESE sisteminin sağlayacağı avantajlar

* MOBESE sisteminde kullanılacak yüksek çözünürlüklü kameraların görüntülerinden eşkal tespiti, plaka tespiti gerçekleştirilebilecek. Bu suç ve suçluyla mücadelede güvenlik güçlerine ciddi avantaj sağlayacak.

* Suça yönelik kanıt bulma konusunda ciddi destek sağlanacak. MOBESE görüntüleri yargı süreçlerinde kanıt olarak kullanılabildiği için yargı süreçleri de hızlanacak. Son olarak İstanbul Halkalı’daki terör saldırısını gerçekleştirdiği iddia edilen kişilerin, saldırıyı gerçekleştirmeden önce yaptığı hazırlıklar MOBESE kayıtlarına yansımıştı.

* Toplumsal olayların kontrol altına alınması kolaylaşacak.

* Araç plakalarını tanıma ve takip sistemi ile çalıntı araçlar kent trafiğinde izlenbilecek.

* Ankara’da trafiğin sıkıştığı noktalar tek merkezden izlenecek. Bu da tıkanma noktalarına trafik polisinin müdahalesini ve eşgüdümü kolaylaştıracak.

* Sistemle birlikte kent güvenliği 24 saat aralıksız kontrol altına alınacak.