fab-tek Yapı Sistemi ile İlk Fabrika



Yapıray’a ait olan  “Rayton” Afyon Öngerilmeli Beton Travers Üretim Tesisi fab-tek yapı sistemi kullanılarak iki ay gibi kısa bir sürede tamamlandı.

fab-tek Yapı Sistemi, yapıların inşaatına kalite, hız ve ekonomi getirmek amacıyla Yapı Merkezi tarafından geliştirilmiş bir yapım teknolojisi. Sistem, Yapı Merkezi Grubu'nun 41 yıllık bilgi birikimi ve deneyimi ile fabrika ortamında üretilen, ileri beton teknolojisine dayalı yapı bileşenleri ile oluşturuluyor. Yüksek ısı yalıtımı niteliği ve düşük bakım gideri ile işletme maliyetleri çok düşük olan sistem, yapıların işletme ve bakım maliyetlerinde önemli tasarruflar sağlıyor. 



Deprem Performansı

fab-tek Yapı Sistemi’nin belkemiğini Yapıblok beton blok elemanları ile inşaa edilen donatılı yığma duvar sistemi oluşturuyor. Donatılı yığma duvar sistemi, beton blokların duvarda oluşturdukları boşluklara donatı yerleştirilmesi ve boşlukların yüksek mukavemetli yüksek akışkanlıkta beton ile doldurulması yoluyla oluşturuluyor ve betonarme perde duvara eşdeğer nitelik gösteriyor.

Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik gereği, fab-tek Yapı Sistemi ile inşa edilen binaların tasarımı betonarme perde taşıyıcı sistemle inşa edilen yapılara oranla iki kat daha yüksek deprem yük düzeyi için gerçekleştiriliyor. İkinci derece deprem bölgesi olan Afyon, İhsaniye beldesinde yer alan Rayton Travers Üretim Tesisi, fab-tek yapı sistemi sayesinde kullanıcılarına güvenli ve huzurlu bir çalışma ortamı sağlıyor.

Yapı Fiziği

Bir kullanım alanı için üstün yapı fiziği niteliklerinin (ısı yalıtımı, ses yalıtımı, deprem güvenliği, darbe dayanımı, yangın güvenliği v.b.) bir bütün olarak oluşturduğu başarım (performans) düzeyi uzun vadede düşük maliyetler ile elde ediliyor. İki duvar katmanı arasında bulunan ısı izolasyonu sistemi, bir kabuk gibi sarıyor; bir yandan da dış duvarlar ile izolasyon katmanı arasındaki hava boşluğu tabakası yapının nefes almasını sağlıyor. Bu özellikleri sayesinde bir fabrikada dış cephe bakım maliyetleri ortadan kalkıyor. Ayrıca yüksek dayanımlı beton bloklar sayesinde fabrika duvarları olası darbe etkilerine karşı da direnç kazanıyor. Üretim prosesleri nedeniyle yüksek ısılarda buhar kürlemesi işlemleri yapılan ve yoğuşma riskinin yüksek olduğu fabrikada, iç mekan ısısı ilave bir yatırıma gerek kalmadan dört mevsim aynı düzeyde tutulabilecek.



Yapımda Hız

fab-tek Yapı Sistemi’nde temelden çatının kapanmasına kadar geçen süreyi belirleyen en önemli faktör, fabrikada önceden üretilen elemanların şantiyedeki montaj işleri olduğundan, binanın kaba inşaat işleri çok kısa sürede tamamlanabiliyor.



Ayrıca sistemin sıva ve boya gerektirmemesi, inşaat süresi açısından diğer yapım sistemlerine göre bir avantaj oluşturuyor. fab-tek Yapı Sistemini oluşturan Yapıblok elemanları farklı renk ve dokularda üretilebiliyor ve böylece yapıların içinde ve dışında estetik yüzeyler yaratma olanağı sağlıyor. Sistem, dış cephede sıva ve boya gerektirmediği için uzun süreli bakım maliyeti de yok.