Fabrika Bahçesinde 'Orman' Yangını Çıktı!



Gebze de fabrika bahçesindeki 65 bin ton tomruk çıra gibi tutuştu. FOTOĞRAF: ERGÜN / DHA

Gebze’de bahçesinde 65 bin ton tomruk istifli sunta fabrikası, iki günboyunca alev alev yandı. Yangın nedeniyle İstanbul Haydarpaşa’dan Ankara ve Konya yönüne doğru tren seferleri durdu. Yangın bölgesindeki evler boşaltıldı.

Gebze’nin Gebze’nin İstasyon Mahallesi’nde D- 100 karayolu kenarında kurulu Tever Sunta Fabrikası’nda önceki akşam yangın başladı.

Havadan karadan müdahaleye rağmen durdurulamayan yangın sunta fabrikasının bahçesinde istifli 65 bin ton tomruğu yaktıktan sonra dün öğle saatlerinde yanındaki Mauser Varil Fabrikası’na da sıçradı.

Söndürme çalışmaları sırasında merdiven kayması sonucu bir itfaiye görevlisinin ayak parmakları koptu.

Saniyede 6 ton su yetmedi

İtfaiye ekipleri helikopter ve arazözlerin yanı sıra yangına 7 kilometrelik hortumla denizden su çekerek de müdahale etti. Ancak denizden saniyede 6 ton çekilerek püskürtülmesi de iyice kurudukları ve çıra gibi tutuştukları belirtilen tomrukları söndürmeye yetmedi ve yangın dün öğlen bitişikteki Mauser Fabrikası’na sıçradı. Soğutma çalışmalarına rağmen bir anda alevlerle sarılan Mauser Varil Fabrikası’ndaki tiner ve boya maddelerinin daha önceden boşaltılmış olması faciayı önledi.

Yangın nedeniyle bölgenın elektrik ve doğal gazı kesildi, çevredeki evler boşaltıldı. Demiryolunda kablolar ve raylarda soğutma çalışması yapılırken tren seferleri cumartesi akşamından itibaren durdu.

Tren yolcuları perişan oldu

Önceki akşam Haydarpaşa İstasyonu’nda bekleyen yolcular otobüslerle Eskişehir’e gönderildi. Yolcuların Eskişehir’de binecekleri trenlerle yollarına devam ettiği açıklandı. İstanbul yönüne biletli tren yolcuları da otobüslerle Tuzla’ya kadar getirildi. Burada tekrar trene binen yolcular Haydarpaşa Garı’na ulaşabildi. Yetkililer söndürme ve soğutma işleminin iki gün sürebileceğini söyledi. (dha, aa)