Fabrika Kuran Fabrikayla 60 Milyon Dolara Ulaştılar

Dünyaya ’anahtar teslimi demir çelik fabrikaları’ kurma hedefiyle yola çıkan üç mühendis, Gebze’de 20 bin metrekarelik "fabrika yapan fabrika" yaptı. İlk projeyi Ürdün’de teslim eden firma, Mısır ve BAE’de de iki fabrikanın inşaatını sürdürüyor. CVS Makine, 20 milyon dolardan 250 milyon dolara kadar değişik büyüklükte anahtar teslimi fabrikalar yapıyor, 60 milyon dolar ciro bekliyor.

Makine mühendisleri Cengiz Saygın, Vedat Çalık ve Elektronik Mühendisi Murat Karatekin’in, kurdukları CVS Makine İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd., ABD’den Tayvan’a kadar dünyanın en ünlü demir çelik fabrikalarına dev yedek parçalar üretiyor ve anahtar teslimi demir çelik fabrikaları inşa ediyor. Firma, Ürdün’de yıllık 250 bin ton üretim kapasiteli bir demir çelik fabrikasını mayıs ayında üretime aldı ve sahiplerine devretti. Bu başarının ardından BAE ve Mısır’dan yıllık 450 bin ton üretim kapasiteli iki yeni demir çelik fabrikasının inşaatına başladı. Yurt içinde ve dışında 5 yeni anahtar teslimi fabrika projesi için sözleşme yakında imzalanacak. CVS Makine, büyüklüğüne göre değeri 20 milyon dolarla 250 milyon dolar arasında değişen anahter teslimi tesisler kuruyor.

Sermayemiz mühendislik
CVS Makine’nin kurucu ortağı A. Cengiz Saygın, Vedat ve Murat ile ortaklığın öyküsünü şöyle anlatıyor: "Ben Malatyalıyım, İzmir’de büyüdüm. Babam askerdi. Yıldız Makine’yi bitirdim. Stajımı Metaş’ta yaptım. 1986’dan beri hayatım sektörle iç içe geçti. Vedat da makine mühendisi, Balıkesirli, İstanbul’da doğmuş. İmalata çok yatkın, yıllar önce bir firmada o imalat müdürü ben yöneticiydim. Sonra ayrıldık ve 10 sene önce ikimiz ve bir başka arkadaşla birlikte CVS’yi kurduk. Sermayemiz mühendislikti. 2006 sonunda da Murat bize katıldı ve mükemmel bir ortaklık oluştu."

Bir Filistinli tanıştırdı
Cengiz Saygın, anahtar teslimi demir çelik fabrikası kurabilme kabiliyetini üçüncü ortak Murat Karatekin ile tanıştıktan sonra hayata geçirdiklerini söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Murat, ODTÜ Elektronik mezunu. O, demir çelik sektörünün ticari kısmında çok çalıştı ve dış ticaretini çok iyi biliyor. Kendi firmasını kurmuş, çok iyi ihracatlar yapmış. Onunla 2006 sonunda, Ürdün vatandaşı bir Filistinli müşterimiz sayesinde tanıştık. Filistin’deki haddehanesine bizden parça alıyordu. Ürdün’de de çelikhane kurmak istiyordu. Bir akşam yemeğinde bizi Murat ile buluşturdu. Hem iş konuştuk hem ortaklık adımlarını attık."

Ortaklık sayesinde başardık
Cengiz Saygın, "Murat, şirkette finansman ve dış ticareti üstlendi. Ben satış ve mühendisliği, Vedat da üretimin sorumluluğunu aldı. Bir proje, 2-3 yıl sürüyor ve bu sürede hep üretim durumundasınız. Bu nedenle finansman bizim için çok ama çok önemli, çünkü bir projeden avans almanın şartları bellidir. Eğer başarılı bir ortaklık kurmasaydık, bu işi bu aşamaya getirmek ve büyütmek mümkün değildi. Şu anda önümüzde 4-5 tane büyük tesis görüşmesi var. Sektörün trendi de çok parlak. Teklif vermeye yetişemez olduk" diyor. CVS Makine, sanayici olarak; komple elektrik ark ocakları, su soğutmalı paneller, pota ocakları ve potalar, tandişler, kontinü makineleri, komple toz tutma sistemleri, su soğutmalı boruları üretiyor. Komple projelerde inşaatı da üstleniyor.

300 kişi çalışıyor, kendi teknolojimizi üretiyoruz
CVS Makine’nin kurucusu Cengiz Saygın, babasının mesleğinin askerlik olduğunu belirtiyor ve "Ben altı yaşından itibaren makine mühendisi olmaya karar vermişim. Çünkü babam askerdi ama makine teknisyeniydi ve onunla birlikte gider, gelirdim. Makinelerle küçük yaşta tanıştım ve bu beni çok etkiledi" diyor. 1982’de üniversiteyi bitirdikten sonra iki sene gemilerde çalıştığını söyleyen Saygın, mühendis olarak gemilerle dünyayı dolaştığını biraz da para biriktirdiğini belirtiyor. Saygın, şöyle devam ediyor: "Üç arkadaş küçük bir atölye kurduk. Sonra o küçük atölyeyi kapattım ve bir firmaya girdim. Vedat ile tanıştım ve birlikte yeniden firma kurduk. 3 sene önce kendimiz teknoloji üretir hale geldik. 60 mühendisimiz, toplam 300 çalışanımız var. Yatırım tutarı 20 milyon dolardan, 250 milyon dolara kadar değişen tesisleri komple yapabiliyoruz."