Fabrikasında Bin Lira Ücretle Çalıştıracak İşçi Bulamıyor



Foto: Emin Gürbüz

Bolu'da 1988 yılında kurulan Karadeniz Döküm Fabrikası, 23 Avrupa ülkesine döküm malzemesi ihraç ediyor. Fabrikada 50 kişi çalışıyor ve fabrikanın yıllık kazancı 10 milyon lira. Talepleri karşılamakta zorlanan fabrika yönetimi, çift vardiya çalışma yapılması için karar aldı. Fabrika sahibi Muzaffer Zengin'in de bizzat önlük giyerek üretime katıldığı fabrikada, bir yıldır aylık bin lira ücretle çalışacak işçi bulunamaması taleplerin karşılanmasını güçleştiriyor.

Umudunu diğer illerden gelecek işçilere bağlayan fabrika, bu işçiler için fabrikanın yan tarafına misafirhane yapılmasına karar verdi.

Muzaffer Zengin, işlerinin yoğunluğuna dikkati çekerek, ''İnşaat sektöründe kullanılan alt yapı ürünlerini üretiyoruz. Siparişleri yetiştirebilmek için 24 saat çalışmak zorundayız. 2012 yılı programını yeni yaptık ve 12 ayın tamamı doldu. Avrupa'da da iyi bir pazarımız var. Ancak işçi olmayınca ek vardiya açamıyoruz. Bu kapasiteyi artırabilmek için en az 50 işçiye ihtiyacımız var. Biz elemanları yetişmiş olarak almak istemiyoruz, yetişmiş eleman zaten bulamıyoruz. Sıradan eleman alıyoruz ve onları burada yetiştiriyoruz. Bir yıldır 50 tane elamanı bir araya toplayamadık'' dedi.


Foto: Emin Gürbüz

''Bolu'da bir tane işsiz adam yok''

İşe başlayacak olanların ilk etapta bin lira maaş alacağını kaydeden Zengin, kişinin ileride göstereceği performansa göre ücretinin bin 500 liraya kadar çıkacağını kaydetti.

İşe ihtiyacı olan herkese fabrikada iş verebileceğini anlatan Zengin, şunları söyledi:

''Hiç kimse televizyonlara çıkıp da memlekette şu kadar işsiz var, bu kadar işsiz var diye ahkam kesmesin. Bolu'da bir tane işsiz adam yok. Nerede işsiz adam varsa hepsini bana göndersinler hepsine iş vereceğim. Biz ikinci tesisi kurmakta tereddüt ediyoruz, adam bulamayız diye. İkinci fabrikayı kurmak için hazırladığımız projemiz askıda beklemekte. Oysa biz 2. fabrikayı 2012 yılında bitirmeyi planlamıştık. İşçi konusundaki sıkıntıları aşamadığımız için projeyi askıya aldık. İşçiler için kurulacak tesis bitince Bolu dışından çalışacak adam getirmeye çalışacağız. İşsizlik parasının arttırılmasını asla kabul etmiyorum. Hangi ilde işsizlik varsa, iş arayan insanları, işçiye ihtiyacı olan illere yönlendirsinler.''

''İŞKUR'da işçi bulamadı''

İŞKUR Bolu İl Müdürü Zeki Arıkan AA muhabirine, fabrika yönetimi tarafından 2010 yılının Aralık ayında kendilerine işçi bulunması için bir başvurunun olduğunu kaydederek, ''Başvuruda aranan şartlara uyan 2 kişiyi fabrikaya yönlendirdik. Daha sonra istenen şartlarda herhangi bir iş başvurusu olmadığı için işçi gönderemedik. Fabrika yönetimi ile bu konuda görüşmelerimiz sürmekte'' dedi.