Fabrikev, Suudi Arabistan'a Açılacak



Yeni bir sistemle hazır ev üretmek üzere ADO Grup tarafından Antalya'da kurulan Fabrikev tesislerinin bir yenisi, Suudi Arabistan'da kurulacak. ADO Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sak yaptığı yazılı açıklamada, "Fabrikev" markası altında hazır yapı üretmek amacıyla Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde kurdukları tesisin benzerinin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad yakınlarında kurulacağını duyurdu.

Mustafa Sak, çağdaş teknolojinin bütün olanakları kullanılarak Antalya'da inşa edilen tesiste, çevreye uyumlu ve sağlam hazır yapılar üretildiğini hatırlatarak, bütün donanımıyla kısa sürede kurulabilen Fabrikev'in Suudi Arabistan'da da büyük ilgi gördüğünü belirtti. Bir yıldan fazla süren Ar-Ge çalışmaları sonucu, Antalya çevresinde yüze yakın konut ve bazı muhtar evlerinin Fabrikev tarafından sektöre kazandırıldığını anlatan Sak, şu bilgileri verdi:

"Prefabrik evlerden farklı olarak dünyada ilk kez Antalya'da denenen bu üretim modeli, kısa sürede Suudi Arabistan'daki yatırımcıların dikkatini çekti. Bu ülkede konut sektöründeki yoğun talebe karşılık vermek isteyen iş adamları, hızlı üretim arayışlarına giriştikleri sırada Fabrikev modeliyle karşılaştılar. Sonunda Türkiye'de kazanılan büyük deneyimin Suudi Arabistan'a taşınmasına karar verildi ve Riyad yakınında dev bir yatırım başladı. Hazır ev yapan bu tesis, toplu villa projeleri başta olmak üzere, Suudilerin konut taleplerine hızlı çözümler sunacak. Bu kararla aslında Türkiye'den bir çeşit teknoloji ihracatı yapılmış oldu. Böylece ev üretiminden ev üreten fabrikaların üretimine geçtik. Teknoloji transferiyle Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesiste kazanılan tecrübe, Suudi Arabistan'da ses getirecek bir yatırıma dönüştü."

Mustafa Sak, Antalya'daki tesiste, mevcutlardan daha farklı olarak yeni inşaat kalıp ve ekipmanları üretileceğine de değinerek, inşaat iskele ve kalıpçılığı alanında faaliyet gösteren Portisan'ın, ADO Grup'un Fabrikev yatırımına ortak olduğunu açıkladı. Sak, merkezi Burdur'un Bucak ilçesinde bulunan Portisan'la anlaşmanın imzalandığını açıkladı.