FABSR Toplantısı



Trabzon, FABSR toplantısına ev sahipliği yapacak. Karadeniz Bölgesi Mimarlar Forumu’nun (FABSR) Dönem Başkanlığı’nı yürüten Mimarlar Odası toplantıda, dönem başkanlığı süresince yaptığı çalışmaları FABSR üyelerine aktararak, yol haritasını değerlendirmeye sunacak.

Mimarlar Odası’nın sunduğu programda, Karadeniz bölgesinde mimarlık ve kentlerle ilgili mevcut bilgi ve araştırmaların derlenmesi, ortak iletişim ağı ve platformlarının oluşturulması, ortak projeler ve bilimsel araştırmaların, yayınların geliştirilmesi konularında çalışmalar yürütülmesi ve özellikle Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) olmak üzere, Karadeniz ülkelerinin kurdukları ortak platformların kendi alanımızla doğrudan veya dolaylı ilgili birimleriyle işbirliği içinde olunması gibi eylemler yer alıyor.

Mimarlar Odası, dönem başkanlığı kapsamında aşağıdaki çalışmaları yürütüyor:

• FABSR ile ilgili mevcut bilgi ve belgeleri içeren, güncel haberleri sunan bir web sayfası hazırlanarak kullanıcılara açıldı: www.fabsr.org

•  “Kültürel Miras ve Kimlik” ve “Kent ve Çevre” başlıklı iki oturum olarak düzenlenen panelin Türkçe ve İngilizce yayın hazırlığı sürüyor. Yayınlanacak kitabın üyelere ve ilgili çevrelere dağıtılması planlanıyor. Şubat 2008’de yapılan FABSR çalışma toplantısının ardından “Karadeniz: Ortak Yaşam Alanımız – Sorunlar ve Olanaklar” temalı bir panel düzenlenmişti.

• Karadeniz’de mimarlık, kent ve çevre araştırmalarını içerecek veritabanı çalışması geliştiriliyor.

FABSR, Ekim 1995’te Gürcistan Mimarlar Birliği'nin düzenlediği "Karadeniz Bölgesi Mimarları Konferansı"nda alınan kararla, Türkiye Mimarlar Odası’nın da desteğiyle kurulmuştu. FABSR’nin kuruluşundan bu yana hedeflenen etkinlik düzeyine ulaşmadığını gözlemleyen Mimarlar Odası, Şubat ayında gerçekleştirilen toplantıda, Karadeniz mimarları arasındaki işbirliğinin artırılması ve FABSR işleyişinin geliştirilmesi için yeni bir program önerisi sunmuştu. Toplantıda, daimi sekreteryası bir süredir Gürcistan’da olan ve dört yıldır Ukrayna’nın dönem başkanlığını sürdürdüğü FABSR’de aktif görevde bulunmak istediğini ifade eden Mimarlar Odası’nın başkanlık görevini devralmasına karar verilmişti.