Facebook 'Şalvarlı Rap'çilerle Coşuyor



Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde Yuvarlakçay Irmağı üzerine kurulmak istenen hidrolektrik santralına (HES) karşı kurulan Şalvar-Rap Grubu, ‘facebook’a da damga vurdu. Bölge halkı, bölgede turizm ve tarımı bitireceğini iddia ettikleri HES’e karşı açtığı davaları bir bir kazanırken Şalvar Rap grubu da facebook’ta parladı. 40 köylü kadından kurulan Şalvar-Rap grubu, Yuvarlakçay Koruma Platformu aktivistlerinden Yasemin Pakyürek’in gördüğü bir rüyayla ortaya çıktı. Alman Dili ve Edebiyatı eğitimi almış olan Pakyürek o günü şöyle anlatıyor:

“Her gün farklı bir eylem yapıyorduk. Bununla beraber baskılar da çoğalıyordu. Söz vermelerine rağmen, bir gecede aralarında asırlık çınarların da bulunduğu yüzlerce ağaç kesildi. Bu görüntü karşısında, kanımız donmuştu. O gece bir rüya gördüm. Sanki Yuvarlakçay’ın ruhu beni kaldırdı ve aklıma gelen sözleri aynı dakikada kaleme aldım. Böylelikle ortaya ‘HES-Kes’ adını verdiğimiz şarkının sözleri çıktı. Beraber eylem yaptığımız 10- 85 yaşları arasında köylü kadınlarla hemen çalışmalara başladık.”

“HES-Kes/3 Megawatt için/Canımızı yaktınız/Balıklarımı/Tavada kızarttın/Üstüne rakı/Biraz da para/Bir-ki-üç megawatt transfer/Bir raporlar, Yoo!/Cenneti kaptın/Raporda yazana kahkaha attın/Bu su soğuk/Olmaz balık/Bunu yazan/Süleyman Balık/Var mı başka bildiğin alık?/Hes hes hes/Hadi be sen de/Kes kes kes....”

İngilizce bölümü aktivis Sonja Demircu tarafından seslendirilen HES-Kes, 85 yaşındaki Fatma ninenin doğaçlama olarak söylediği ağıtla daha da güçlendi.

Su boşa akmaz

Köylüler santral uğruna kanunsuz olarak kesildiği belirtilen ağaçları, ‘suç kanıtı’ olarak kabul edip kendilerini tomruklara zincirlemeye başlayınca Pakyürek, ikinci parçası ‘HESTİR’i yazdı:

“Sifon bozuksa su boşa akar/Conta kopuksa su boşa akar/Nehir boşa akmaz kalın kafa/Sana gereken otuz falaka/İlkokul bir, ünite iki, konu üç/Öğretmediyse git hocana küs/Su testisi su yolunda kırılır/Su yoksa yeşilliksiz kalınır/Yeşil yoksa doğa ana darılır/Darılırsa darağacına sarılır/Hestir, hestir, suyu aydırmam/Tomruğa oturdum onu sardırmam/Hestir. hestir suyu sattırmam/Tomruğa oturdum, kanıt attırmam...”