Fahrelnisa Zeid İstanbul Modern’de



İstanbul Modern, açılışının hemen ardından satın alma yoluyla koleksiyonuna kattığı yeni eserleri, ‘Yeni Alımlar’ başlığıyla sergiliyor. Yıllardır özel koleksiyonlarda kapalı kalan 20 Fahrelnisa Zeid tablosu artık gün ışığında.

İstanbul Modern’in Süreli Sergiler Salonu’ndaki sergide, meşhur Şakir Paşa Ailesi’nin mensuplarından olan, Ürdün Prensi ile evlendikten sonra sanat yaşamını Paris, Londra ve Amman’da sürdürmüş bulunan Fahrelnisa Zeid’in 20 tablosu özel bir yer tutuyor. ‘Yeni Alımlar’ sergisi, ünlü sanatçının yapıtlarını, 1988’den bu yana Türkiye’de ilk kez biraraya getirmesi açısından önem taşıyor.

‘Yeni Alımlar’ sergisinin önemli bir bölümünü oluşturan Zeid tabloları, önümüzdeki aylarda Dışişleri Bakanlığı’nın desteğiyle Ürdün, Paris ve New York’ta düzenlenecek retrospektif sergilere de katılacak.

Sergide, Zeid tablolarının yanı sıra, Türk resminin kilometre taşlarını oluşturan Şeref Akdik, Ferruh Başağa, Nurullah Berk, Sabri Berkel, Şadan Bezeyiş, Cihat Burak, Adnan Çoker, Nejad Melih Devrim, Burhan Doğançay, Nedim Günsür, Zeki Faik İzer, Fahri Kaptan, Muhsin Kut, Mübin Orhon, Tekezade Said ve Ömer Uluç imzalı 30’u aşkın yapıt da yer alıyor.


İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, “Yeni Alımlar” sergisiyle İstanbul Modern Koleksiyonu’nun ilk yapıtlarının izleyicilere sunulduğunu belirtti. Bu alımlarla, Modern Türk Sanatı tarihinin tüm önemli dönemlerini kapsayan, seçkin ve geniş bir müze koleksiyonu oluşturma yolunda önemli bir adım atıldığını söyleyen Oya Eczacıbaşı, “Tıpkı diğer çağdaş batı müzeleri gibi İstanbul Modern de, koleksiyonunu oluşturma aşamalarını, izleyicilerle sıcağı sıcağına paylaşmayı amaçlıyor. Türk resminin bu çok değerli yapıtlarına duyduğumuz sevgi ve heyecanı birbirimize aktararak çoğaltmak için çaba harcıyoruz” dedi.

1 Mart’a dek sürecek olan ‘Yeni Alımlar’ sergisi, İstanbul Modern ülkemizde bir ilki sanatseverlerle paylaşırken, zaman içinde daha da zenginleşecek olan koleksiyonunun niteliği hakkında ipuçları veriyor.

İSTANBUL MODERN MART’A DEK ÜCRETSİZ
Mart ayına dek ücretsiz ziyaret edilebilecek İstanbul Modern pazartesi günleri dışında her gün 10.00-18.00 arası açık. Perşembe günleri ise ziyaret saati 20.00’ye dek sürüyor.

İSTANBUL MODERN
Meclis-i Mebusan Cad. Liman Sahası
Antrepo No:4 Karaköy - İSTANBUL

Tel: 0-212-334 73 00
Fax: 0-212-243 43 19
Web: www.istanbulmodern.org
E-mail: info@istanbulmodern.org