"Faiz Artırım Hızını Enflasyon Belirleyecek"



Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararlarını ekonomik görünümün ve ABD'de enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ne kadar hızlı şekilde toparlandığının belirleyeceğini tekrarladı. Habertürk'ün haberine göre, Lacker, katıldığı konferansta; "Faiz artırım hızı ekonomik görünümün gelişimine ilişkin gelecek verilerin değerlendirilmesine bağlı olacak. Eğer petrol fiyatları dip yapar ve ABD Doları'nın değeri tepe noktasını bulur ancak enflasyon yakın zamanda yüzde 2 hedefine doğru hareketlenmez ise faiz artırımında sığ bir patika izlenir. Eğer enflasyon hızlı şekilde yüzde 2'ye doğru döner ise daha agresif bir patikaya girilir" dedi.

Petrol fiyatları beklentileri düşürdü

Düşük petrol fiyatlarının etkisiyle ABD tahvil piyasasında enflasyon beklentisi ölçümü geriledi. ABD'de enflasyon beklentileri Ekim ayı ortasından bu yana görülen en düşük seviyeye indi.

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine kağıdı ile Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetleri (TIPS) arasındaki getiri farkı olarak ölçülen enflasyon beklentisi dün 1,47 puana indi. Bu gelecek 10 yılda enflasyonun yüzde 1,47 olmasının beklendiğine işaret ediyor. 2015 yılı sonunda bu oran yüzde 1,573 seviyesindeydi.