"Faiz ve Fiyat Artışı Konut İştahını Kesmez"



ABD'de büyümenin aşağı çekilmesiyle ilgili politika değişikliği, Türkiye piyasalarında döviz ve faizi yukarı yönlü tetikledi. Gayrimenkul sektörü yetkililerine göre, piyasadaki yükseliş trendi yaz yağmuruna benziyor. Sektördeki son gelişmeleri değerlendiren Nurol GYO Genel Müdürü Musa Aykaç'a göre durum geçici. Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Aykaç, yurt dışındaki ekonomik ve siyasi gelişmelerin Türkiye'de döviz ve faizlerde yükselişi beraberinde getirdiğini, ancak şu günlerde durumun biraz daha netleştiğini, piyasaların kısa bir zaman içinde normalleşeceğini söyledi.

Anormal durum geçici

Merkez Bankası müdahalelerinin de seyrekleştiğine işaret eden Aykaç, "Tabi ekonomi ABD öncülüğünde farklı bir pozisyon aldı. Bundan Türkiye'nin etkilenmemesi mümkün değil. Evet biraz faizler yükselecek. Döviz de bu çerçevede gerçek değerini alacak. Durum geçici. Herşey yalan süreçte normale döner. Ancak gayrimenkul sektörü bu iki enstrümana bağlı olmasına karşılık, sağladığı prim dolayısıyla ilginin düşmeyeceği bir sektör. Yatırımcı hiçbir zaman gayrimenkulden vazgeçmez. Çünkü Türkiye'de en iyi, en karlı yatırım emlak" dedi.

Getiri faizin üzerinde

Faizlerin şu anda yüzde 0.70 bandında hareket ettiğini, bu bandın yükselen trend nedeniyle 0.75'lerin üzerine çıkabileceğini dile getiren Aykaç, "Dolar da 1.90-1.95 TL arasında gezinir. Şu anda faizler tam anlamıyla hareketlenmemiş ve bankalar faizde yön tayin etmemişken emlak yatırımının tam zamanı. Tabi bu kısa vadeli düşünenler için. Aslında faizler yükselse de ortaya çıkacak maliyet gayrimenkulün sağladığı primin altında kalacağından, emlak her zaman cazibesini sürdürecek. Konut ve emlak alma iştahı hiçbir zaman kesilmeyecek. Akıllı yatırımcı da bunu iyi biliyor" diye konuştu. Türkiye'nin 10 yıl içinde dünyada ilk 10 ekonomi içine girme hedefiyle politika ürettiğine değinen Aykaç, alınacak gayrimenkulün de özellikle şehir merkezlerinde büyük kazançlar sağlayacağını kaydetti.

Emlak, cari açık sorununu çözer

Nurol GYO'nun yatırımcısına destek olduğunu hatırlatan Aykaç, "Nurol Park'ın lansmanında KDV'si bizden diyerek, konut alanlara önemli bir destek sağladık. Şimdi faiz ve dövizin artışı söz konusu. Müteahhitler karlarından feragat ederek, artışları fiyatlara yansıtmaz. Bu aynı zamanda rekabet gücünüzü de yükseltir" diye konuştu. Yatırımcıya desteğin en yakın örneğinin Nurol Park olduğuna dikkat çeken Aykaç, "Projede 1118 konut var. 500 konutu sattık. Satışın yüzde 10'u yabancı. Müteahhitler yabancı satışlarını yüzde 10 seviyesine ulaştırsa, cari açık sorununa ciddi çözüm olur" dedi.

Nurol Park Güneşli'nin dönüşümüne örnek olacak

20 yıldır gayrimenkul sektöründe bulunduğunu ve Güneşli aksı kadar gelişen bir bölge görmediğini belirten Nurol GYO Genel Müdürü Aykaç, "Bölgede konut ağırlıklı bir yöneliş var. Otel inşaatları devam ediyor. Karayolu, metro hattı ve diğer ulaşım bağlantıları Güneşli'yi cazip hale getiriyor. Bizim projemiz de iki demiryolu istasyonunun ortasında. Projenin ortasında Beyoğlu'nda Tünel'e inen bir yol gibi kamuya açık bir yürüyüş mekanı var. Projeyi kentin kullanımına açtık, etrafını duvarla çevirip kamuya kapatmadık. Nurol Park, Güneşli'nin dönüşümüne de örnek olacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.