Faliyetler durduruldu, çalışanlar tahliye edildi

Tekfen İnşaat

Tekfen İnşaat Genel Müdürü Ümit Özdemir, Libya'da 20 milyar dolar mertebesinde devam eden bir iş olduğunu belirterek, ''Bunun halli konusunda hükümetimizin de mutlaka bize yön göstermesi ve yardımı çok önemli. Tek başımıza gidip orada bir şey yapmamız mümkün değil'' dedi. TML şirketiyle birlikte 'büyük nehir projesi' adı verilen ve çölden sahile su getirmek için yapılan projede 500 milyon dolarlık bir kontrat imzaladıklarını belirten Özdemir, işin yüzde 75'ini bitirdiklerini, bütün problemleri de neredeyse aştıklarını ve 8 ay içinde de teslim edeceklerini belirtti. Ancak Libya'da olayların patlaması üzerine nasıl sonuçlanacağını bilmedikleri bir döneme girildiğini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

''Bu projenin hükümetin, Libya'nın mutlaka sahipleneceği ve ortada bırakılmayacağı kesin. Libya'da yaptığımız işin kalan kısmı şu andaki Tekfen portföyünün yüzde 6.5'u civarında. Dolayısıyla bizim için Libya pazarının kaybedilmesi veya Libya'daki risk çok önemli bir risk teşkil etmiyor. Çünkü değişik ülkelerde şantiyelerimiz ve yatırımlarımız var. Libya'yı o nedenle bekleyip göreceğiz. Oradaki ekipmanımızın önemli bir kısmı sigortalı. Şu anda ekipmanı düşünmüyoruz. Libya'da çalışmakta olan 1.600 kişi var. Bunların 400'ü Libyalı, 1.200'ü değişik ülkelerden geliyordu. 407 Türk çalışan vardı. Öncelikli olarak Libyalılar ayrıldı. Kalan kişileri çeşitli baskın ve yağmalardan dolayı çöldeki büyük şantiyede topladık. Orası sahile bin kilometre uzakta. Oradan getirmek için girişimlerimiz oldu ama maalesef başarılı olamadık. Şimdi onları sahile getirmek için bir çalışma yapıyoruz. İnşallah onları feribotlara yetiştireceğiz. Kriz masasına döneceğim, onları bir an önce Türkiye'ye getirmek birinci düşüncemiz. Ondan sonra ne olur bilemiyoruz. Bundan sonra tartışılması gereken Türk müteahhitliği açısından Libya'da fırtınadan sonra ne olacak. Herhalde oradaki yatırımlar devam ettirilecek mi ettirilmeyecek mi? Oradaki mallar, eşyalar, makineler, ekipmanlar ne olacak. Karşımıza kim çıkacak. Bunlar önemli sorular ve bütün müteahhitlik firmalarının sorusu. Nereden bakarsanız bakın 20 milyar dolar mertebesinde şu anda devam eden bir iş var. Bu rakam 15 de olabilir 25 de... Bunun halli konusunda hükümetimizin de mutlaka bize yön göstermesi ve yardımı çok önemli. Tek başımıza gidip orada bir şey yapmamız mümkün değil. Bugüne kadar başarılı bir kriz yönetimi oldu, bundan sonra da müteahhitlerin ne yapacağına hep beraber karar veririz.''

Rönesans Holding

Rönesans Holding CEO Hüseyin Esenergül, 2009 yılı sonunda Avusturya'nın ikinci en büyük şirketinin yüzde 10.22 hissesini satın aldıklarını ve bu şirketle birlikte yüzde 50 ortaklıkla kurdukları yeni şirketin 2010'da Libya'da biri stadyum, birisi de yüksek bina olmak üzere iki iş aldığını hatırlattı. Henüz bu işlere başlanmadığını, Libya'nın toparlanmasını beklediklerini bildiren Esenergül, Libya'da çalışan işçileri naklettiklerini söyledi.

Zbs Alfaçelik

Türkiye’nin ilk yapısal çelik şirketlerinden biri olan Zbs Alfaçelik, Libya’daki olaylar nedeniyle bu ülkedeki yatırımlarını bir süre erteleme kararı aldı. Bu yıl Libya’nın Tripoli ve Bingazi şehirlerinde stad inşa etmeyi planladıklarını söyleyen Zbs Alfaçelik İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Rıdvan Murat, “Ancak ülkede yaşanan karışıklıklar nedeniyle tüm yatırımlar durduruldu. Biz de Libya’da durum normale dönene kadar bekleme kararı aldık. Bu kararı almamızda çalışanlarımızın can güvenliği birinci etken oldu” dedi. Libya’nın Türkiye açısından önemli bir ülke olduğunu ifade eden Rıdvan Murat, “Zbs Alfaçelik olarak bu ülkede çelik yapı malzemesi kullanarak çok sayıda bina yaptık. Bugüne kadar da herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Oradaki hayatın en kısa sürede düzene girmesini diliyoruz” diye konuştu.  

TAV İnşaat

TAV İnşaat Üst Yöneticisi (CEO) M. Sani Şener, ''Libya şantiyelerinin tahliyesini yapıyoruz. Türk işçilerin ve mühendislerin naklini tamamladık. Ama şantiyedeki 4 bin işçinin 2 bini Vietnam ve Taylandlı. Kolombiyalıları ortağımız Brezilyalılar götürdü. Tayland ve Vientnamlıları, Malta üzerinden gönderiyoruz. Operasyon devam ediyor. Malta'da bir ofis açtık orada bir gemi tuttuk. Oraya doğru onları transfer ediyoruz'' dedi.