Fannie Mae ve Freddie Mac Kara Geçti



Merkezi Washington'da bulunan Fannie Mae'in bugün açıklanan bilançosuna göre şirket, Nisan-Haziran döneminde 3,7 milyar dolar kar etti. Geçen yılın aynı döneminde 10,1 milyar dolar kar eden şirket, bu yılın ilk çeyreğinde ise 5,3 milyar dolar kar açıklamıştı. Fannie Mae son yıllarda gösterdiği güçlü performans sayesinde, 2008 krizinde ABD Hazine Bakanlığı'ndan aldığı 116 miyar dolarlık borcun tamamını ödemişti.

Merkezi Virginia'da bulunan Freddie Mac'in ikinci çeyrek karı ise 1,4 milyar dolar oldu. Şirket, bu yılın ilk çeyreğinde 4 milyar dolar, 2013'ün ikinci çeyreğide ise 5 milyar dolar kar etmişti. Freddie Mac de ABD Hazinesi'nden 2008'de aldığı 71 milyar dolarlık finansmanın tümünü geri ödemişti.

ABD konut piyasasına bağlı olarak 2008'de başlayan finansal krize ilk müdahalelerden biri, Fannie Mae ve Freddie Mac'in kamulaştırılması olmuştu. Hazine, zararlarını karşılayabilmeleri için bu iki şirkete toplamda 187 milyar dolar finansman sağlamıştı. Halen ABD Hazinesi tarafından desteklenen Fannie Mae ve Freddie Mac, gelecek ay hazineye sırasıyla 3,7 ve 1,9 milyarlık dolar kar payı ödemesi yapacak.

Fannie Mae ve Freddie Mac'in karlarının geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında önemli ölçüde düşmesinin ardında ev fiyatlarının yükselmesiyle azalan konut kredileri olduğu belirtildi. ABD'de konut fiyatları, 2012'den itibaren yükselmeye başlamış olsa da kriz öncesine kıyasla yaklaşık yüzde 17 daha düşük seyrediyor.