Farshid Moussavi 29 Kasım'da YEM'de



Farshid Moussavi Mimarlık (FMA) kurucu başkanı, Harvard Üniversitesi’nde uluslararası düzeyde kabul görmüş bir mimar ve mimarlık profesörü, durmak bilmeyen araştırmacı, “The Function of Ornament” ve YEM Yayın tarafından “Biçimin İşlevi” adıyla Türkçe’ye çevrilmiş olan “The Function of Form” kitaplarının yazarı Farshid Moussavi, Siemens Ev Aletleri ana sponsorluğunda Yapı-Endüstri Merkezi’nin davetlisi olarak İstanbul’a geliyor.

Yapı dünyasının bilgi merkezi olarak 42 yıldır faaliyet gösteren Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), dünyanın önde gelen tasarımcı ve mimarlarını sektörün ilgilileriyle bir araya getirerek, sektördeki mesleki iletişim ortamı kalitesinin yükseltilmesini ve dünya tasarım pratiği bileşenlerinin Türkiye’de de eş zamanlı olarak tartışılabileceği ortamlar yaratmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, dünyaca ünlü mimar ve tasarımcıları ağırlayan Yapı-Endüstri Merkezi, 29 Kasım 2011 tarihinde, dünyaca ünlü İran asıllı mimar ve araştırmacı Farshid Moussavi'yi olacak.

Siemens Ev Aletleri ana sponsorluğunda, Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleşecek olan “Biçim ve Bezeme” başlıklı konferansta Moussavi, Harvard’daki çalışmalarına dayanan “The Function of Ornament” ve “The Function of Form” kitaplarını temel alan bir sunum yapacak.

Çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Farshid Moussavi, Mayıs 2011’de Farshid Moussavi Architecture | FMA’yı kurana dek mimarlık pratiğini, Foreign Office Architects (FOA)'in kurucu ortağı olarak sürdürüyordu.


Moussavi: Mimar, Profesör, Yazar, Akademisyen, Araştırmacı
 

Mimarlık eğitimini Dundee Üniversitesi, UCL Bartlett Mimarlık Okulu ve Harvard Üniversitesi GSD gibi köklü eğitim kurumlarında alan ünlü mimar, FOA’yı kurmadan önce, Renzo Piano Building Workshop ve Office of Metropolitan Architecture | OMA’da çalıştı.

ABD’de UCLA, Columbia Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yaptıktan sonra, Viyana'daki Güzel Sanatlar Akademisi'nin başkanlığını yürüttü. Moussavi, 2005’ten bu yana Harvard Üniversitesi GSD'de dersler veriyor.


Yokohoma Uluslararası Feribot Terminali


FMA olarak ABD ve İran’da önemli projelere imza atan Moussavi, FOA bünyesinde Carabanchel Sosyal Konutları (İspanya), New Street İstasyonu (Birmingham), John Lewis Department Store (Leicester), Yokohoma Uluslararası Feribot Terminali ile İstanbul Ümraniye'deki Meydan AVM projelerinde görev aldı.


John Lewis Department Store, Foto: Peter Jeffree


“Biçim ve Bezeme” başlıklı konferansında, Harvard’daki çalışmalarını temel alan “The Function of Ornament” ve “The Function of Form” adlı kitaplarına dayanarak görüşlerini aktaracak olan Farshid Moussavi, günümüz mimarisinde bu konseptlerin etkisine ve rolüne yönelik yapmış olduğu araştırmaları da paylaşacak. Luis Sullivan ile başlayıp Adolf Loos ile devam eden ve günümüze kadar mimarlarla kuramcıları birbirine düşüren “Biçim mi işlevi izler, işlev mi biçimi izler?” tartışmasının modern mimariye yansımasını kentsel ölçekten yapı ölçeğine değin inceleyen mimar, ortaya çıkardığı sonuçları ve bu araştırmaların sonucunda biçim-işlev ilişkisini kendi mimarisinde nasıl konumladığını aktaracak.

Moussavi’nin YEM Yayın tarafından Türkçe’ye çevrilen ve YEM Kitabevi aracılığı ile satışta olan “Biçimin İşlevi” adlı kitabının lansmanı, konferansa paralel olarak 29 Kasım günü yapılacak.


Program

18.30 - 19.00
 Kayıt
19.00 - 19.05 Açılış Konuşmaları
19.05 - 20.00 “Biçim ve Bezeme” Konferansı | Farshid Moussavi
20.00 - 20.20  Genel Değerlendirme ve Soru-Cevap
20.20 - 20.45  İkram

Simultane olarak İngilizce’den Türkçe’ye çevrilecek olan konferansa, sınırlı kontenjan nedeniyle katılım için kayıt yaptırmak gerekiyor.