Mortgage Erdoğan'ı Bekliyor



Dar ve orta gelirli vatandaşları kira öder gibi taksitlerle ev sahibi yapmayı amaçlayan ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan mortgage yasa tasarısının Meclis'e sevki için Başbakan Erdoğan'ın imzası bekleniyor.

Tasarı için Kabine'nin diğer üyelerinin imzaları atarken, bir tek Başbakan'ın imzası kaldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, DPT tarafından düzenlenen, ''Bilgi Toplumu Stratejisi Atölye Çalışması'' başlıklı toplantıda yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan'dan sonra Meclis'e sevk edilecek
Kredi kartlarıyla ilgili düzenlemeleri içeren yasa tasarısının TBMM'ye sunulduğunu, Mortgage ile ilgili yasa tasarısında ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasının kaldığını açıklayan Şener, şunları söyledi: ''Sayın Başbakanımıza sunulmadan önce tekrar bir gözden geçirme safhası tamamlanmak üzeredir. O da kısa sürede TBMM'ye intikal edecektir. Her iki tasarının görüşüleceği Plan ve Bütçe komisyonunda 2006 yılı bütçesi görüşülüyor. Bir ara bulabilir miyiz, yoksa bütçenin bitmesini mi bekleriz, onu komisyondaki arkadaşlarla konuştuktan sonra netleştireceğiz.''

Mortgage Yasa tasarısıyla ilgili bir tereddüdün olup olmadığı sorusuna Şener, bir tereddüdün bulunmadığını, metnin tamamlandığını, bir itiraz noktasının kalmadığını kaydetti.

Adabank satılacak
Adabank'ın ne zaman satılacağı ve TMSF'nin yönlendirildiği yönündeki iddiaları yanıtlayan Şener, İmarbank'ın Fona devredilmesinin ardından bankadan alacaklı mevduat sahiplerinin tüm alacaklarının hazine kaynaklarından ödendiğini, dolayısıyla Uzan Grubu'nun borçlu konuma geldiğini anlattı.

Alacakların tahsili için Adabank hisselerinin TMSF tarafından haczedildiğini, bu hisselerin satışı için bir danışmanlık firması tarafından çalışma yapıldığını kaydeden Bakan Şener, inceleme sonucuna göre hisselerin satılmasının mümkün olabileceğini söyledi. Adabank hisselerinin satılmasının Aralık sonu şeklinde takvimlendirildiğini, ancak tarihlerin değişebileceğinden kendisinin tarih vermek istemediğini ifade eden Şener, Adabank ile ilgili konuyu basına yansıdıktan sonra öğrendiğini dile getirdi.

Galataport dosyası DPT'de
Galataport projesiyle ilgili belge ve dokümanların Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan DPT'ye dün akşam geldiğini açıklayan Şener, DPT'nin konuyu değerlendireceğini söyledi. Danıştay'da konuyla ilgili davaların da bulunduğunu hatırlatan Şener, Liman-İş Sendikası ve Hukukçular Birliği'nin açtığı davalar ve yürütmeyi durdurma taleplerinin Danıştay tarafından incelendiğini hatırlattı.

Mortgage Sistemi
Vatandaşları kira öder gibi düşük taksitlerle ev sahibi yapacak olan mortgage'in 2006 yılının ilk yarısında başlaması öngörülüyor. Sistemin bazı özellikler şöyle:

-Vade ve faizler piyasada belirlenecek
-Sabit faiz ve değişken faizli kredi imkanları sunulacak
-Sistemden imarlı binalar yararlanacak
-Proje ve inşaat safhasındaki konutlar da mortgage'e dahil olacak
-Sistemde, gayrimenkulle ilgili yaş, semt, kredi vadesi gibi sınırlamalar olmayacak
-Sisteme belli bir peşin para ile girilebilecek
-Üç ay kredi taksitini ödeyemeyenin evini banka satma hakkına sahip olacak
-Bankalar sözleşme yapmadan önce müşteriye bilgi formu verecek
-Borcunun kalanını kapatmak isteyenler anapara artı yüzde 2 faiz ödeyecek