Fatih’in Mirası Üniversite Oluyor



İstanbul’u fethettikten sonra Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı’nı kurarak, ‘Sahn-ı Seman Medresesi’nde eğitim verilmesini sağlayan Fatih’in vasiyetini devam ettirmek isteyen Vakıflar Genel Müdürlüğü, Fatih’in adını taşıyan üniversiteyle yaklaşık 600 yıllık mirasa sahip çıkmayı planlıyor.

Başakşehir’de olacak

Üniversitenin kurulması için İstanbul Başakşehir’de 202 bin metrekarelik vakıf arazisini tahsis eden Genel Müdürlük, Hatice Sultan Vakfına ait Eyüp, Fatih, Üsküdar, Eminönü ve Beyoğlu’ndaki toplam 2 bin 156 metrekarelik taşınmazın gelirini Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne devretti.

Üniversitenin “vasi (ölen bir kimsenin vasiyetini yerine getirmekle yükümlü olan kimse) üniversitesi” olması için İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne başvuran Genel Müdürlük, yeni üniversitenin mütevelli heyet listesiyle YÖK’e başvuruda bulunacak. YÖK’ün başvuruyu kabul etmesi halinde, üniversitede güzel sanatlar, mimarlık, mühendislik, hukuk, iletişim, sosyal bilimler, iktisadi ve sosyal bilimler fakülteleri ile güzel sanatlar ve sosyal bilimler enstitüsü yer alacak.