Fatih’te Korsan Arkeolojik Kazı



İstanbul Fatih’deki şehrin yer üstündeki tek sarnıcı olma özelliğini taşıyan Zeyrek Sarnıcı’nda yapılan tadilat sırasında izinsiz arkeolojik kazı çalışması yapıldı. İstanbul İl Özel İdaresi’nce finanse edilen restorasyon çalışması sırasında sarnıcın üzerinde, iş makinesi görenler gözlerine inanamadı.

İstanbul’un yer üstünde bulunan tek sarnıcı olan Zeyrek Sarnıcı’nda geçen perşembe gecesi saat 23:00 sıralarında yapılan çalışmalar görenleri hayrete düşürdü. Sarnıcın üzerine çıkarılan iş makineleri bölgede biriken molozların yüklendiği kamyonlar kısa bir süre sonra hiçbir şey yokmuşçasına gözden kayboldu.

Arkeolojik çalışma yapıldı

Konuyla ilgili görüştüğümüz Fatih Belediyesi yetkilileri, önce yazılı bir açıklama yaparak sarnıçta gece çalışması yapmadıklarını belirtti. Ancak yapılan “arkeolojik çalışmalar” sonucunda biriken molozları tarihi yarımadaya gündüz kamyon girişi yasak olduğu için gece taşıdıklarını söyledi. Yetkililer ayrıca, bölgede herhangi bir arkeolojik buluntuya rastlamadıklarını belirtti.

İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkilileri ise gece çalışmalarının istisnai durumlarda yapıldığını belirterek, “Bizden bu molozların taşınabilmesi için görev talep edilir. Biz de bir arkeologu bu işte görevlendiririz, onun gözetiminde bu işlem yapılır. Fakat Fatih Zeyrek’de böyle bir olay söz konusu değil. Çünkü Zeyrek Sarnıcı’nın restorasyonuyla ilgili yapılacak kazıların ruhsatı henüz çıkmadı. Belediye ruhsat çıkarmak için bize başvurdu. Dosyayı Ankara’da ki Genel Müdürlüğümüze gönderdik. Belediye bizim bilgimiz olmadan orada çalışmalar yapmış” dedi.

“Biz de ruhsat bekliyoruz”

Sarnıcın restorasyonundan sorumlu olan Fatih Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Talip Temizer, İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkililerinden aldığımız bilgi dahilinde ruhsatlarının olmadığını söylediğimizde ilk yaptıkları yazılı açıklamayı yalanladı. Sarnıçta arkeolojik kazı yapmadıklarını iddia etti. Bürokratik işlemler nedeniyle sarnıcın restorasyonunun geciktiğini söyleyen Temizer, yaptıkları işi şöyle savundu: “Sarnıçta biz arkeolojik kazı çalışması yapmadık. Bunun için Ankara’dan onay bekliyoruz. Onay çıktıktan sonra Arkeoloji Müzesi’ne bağlı arkeologlarca kazı çalışmaları yapılacak. Geçen gece orda yaptığımız çalışma sarnıcın yanında bulunan müştemilatta yaptığımız çalışmaların molozuydu. Gündüz tarihi yarımadaya kamyon girişi yasak olduğu için bu taşıma işlemlerini mecburen gece yapıyoruz. Bu çalışmalar sırasında sarnıca zarar vermemiz söz konusu olamaz. Biz İstanbul’un tek yerüstü sarnıcını restore ederek kültür varlıkları arasına katmak istiyoruz.”

Böylece Başkan Yardımcısı Temizer, Arkeoloji Müzesi yetkililerinin “Belediye bizim bilgimiz olmadan orada çalışmalar yapmış” şeklindeki açıklamasından bihaber, kendi belediyesi bünyesindeki yetkililerin bölgede arkeolojik çalışma gerçekleştirildiğine dair yaptığı yazılı açıklamayı yalanlamış oldu.