Faturalar Bile İngilizce

Hatay'da il yüzölçümünün binde 5'ini aşması nedeniyle yabancıya mülk satışının durdurulması, diğer illerdeki tehlikeyi de gündeme getirdi. Yabancıların en fazla mülk aldığı Antalya, Muğla ve Aydın'ın özellikle turistik yerlerine yoğun ilgi bulunuyor. Eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya, Bodrum, Marmaris ve Didim gibi turistik yerlerde yabancıların site kurduğuna dikkat çekerek ''Didim'de su faturaları bile İngilizce basılıyor'' dedi.

AKP hükümeti, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından yabancıya mülk satışına ilişkin yasayı bazı sınırlamalar getirerek yeniden düzenledi. Ancak getirilen ''3.5 hektar ile il yüzölçümlerinin binde 5'inin aşılmaması'' sınırı, yabancıların ilgisini sınırlayamadı. Hatay'da, yabancılara satışın il yüzölçümünün binde 5'ini aşması nedeniyle satışlar durduruldu.

Hatay'ın ardından gözler yabancıların en fazla ilgi gösterdiği turistik yöreleriyle öne çıkan illere çevrildi. Türkiye'de yabancıların karşılıklılık ilkesi çerçevesinde mülk edinmeye başladığı 1934'ten yabancılara mülk satışının önündeki engelleri büyük ölçüde kaldıran yasanın yürürlüğe girdiği 19 Temmuz 2003'e kadar, yabancı gerçek kişiler Türkiye'de 37 bin 342 adet taşınmaz aldı. Düzenlemenin yapıldığı 19 Temmuz 2003'ten Temmuz 2005'e kadar yabancılar 14 bin 77 bina ile 3 bin 247 adet de arsa-arazinin sahibi olurken bunların toplam alanı 10 milyon 455 bin 448 metrekareye ulaştı. Yabancılar böylece İstanbul'un Adalar ilçesinin toplam yüzölçümüne yakın alanı satın almış oldular.

19 Temmuz 2003'ten günümüze en çok mülk satın alan 10 ülke ve edindikleri gayrimenkul sayısı ise şöyle: İngiltere (6 bin 706), Almanya (3 bin 901), İrlanda (1312), Hollanda (1079), Danimarka (953), Yunanistan (442, 423 adeti Türk asıllı Yunanistan vatandaşı), Norveç (462), Belçika (424), Avusturya (402), ABD (208) olmak üzere 15 bin 888.

Antalya'ya 'hücum'
Yabancıların en çok ''hücum ettiği'' illerin başında ise 5 bin 566 gayrimenkul ile Antalya geliyor. Antalya'yı sırasıyla 3 bin 998 ile Aydın, 3 bin 35 taşınmaz ile Muğla, 1463 ile İstanbul, 722 ile İzmir izliyor.

Eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Özkaya, yabancıların dolaylı satışlarla birlikte aldıkları gayrimenkul miktarının bilinenden çok daha fazla olduğunu belirterek Şanlıurfa'daki arazilerin bu yolla İsrailliler tarafından alındığını ileri sürdü. Bodrum, Marmaris, Didim, Kaş ve Kalkan gibi önemli turizm merkezlerinin tehdit altında olduğunu kaydeden Özkaya, ''İngilizler Didim'de 5 bin kişilik site kuruyorlar. Fethiye'de 10 bin yabancı, mülk satın aldı. Didim'de su faturalarını bile artık İngilizce basıyorlar. Tapu senetleri, İngilizceye tercüme ediliyor'' dedi.

Bu yerlerde yabancılara satılan arazilerin ilçelerin yüzölçümlerinin binde 5'ini çok aştığını, ancak il yüzölçümüne bakıldığı için bu oranın düşük gösterildiğini kaydeden Özkaya, Kaş ve Kalkan'da binaların yarısından fazlasının yabancılara satıldığını söyledi. Özkaya, ''Sahillerimiz Türklere kapatılacak, iş o noktaya gidiyor'' dedi.