Faturalar Net Değil!



Hürriyet'in haberine göre, Accenture Türkiye Enerji Grubu Yönetim Danışmanlığı Direktörü Bakatjan Sandalkhan, tüketicilerin tedarikçilerden, yani elektrik şirketlerinden, beklentilerine yönelik “Tüketicilerin en öncelikli beklentisi zamanında ve doğru fatura gelmesi. Faturaların kalemleri açıklayıcı ve net olmalı. Tüketicilerin en büyük şikayeti tedarikçi firmalardan yeterli bilgi alamamaları” diyor.

Tüketici memnun değil

Accenture tarafından dünya çapında yapılan araştırma kapsamında, Türkiye’den iki yılda toplam bin mesken enerji tüketicisi ile görüşüldü. 2013-2014 dönemini kapsayan “Değişen Enerji Tüketicisi” raporuna göre,  Türkiye’deki tüketicilerin büyük bir kısmı mevcut enerji tedarikçisinden aldığı hizmetten memnun değil, bu memnuniyetsizlik tüketicilerin en az yüzde 27’sinin tedarikçilerini değiştirme eğilimi göstermesine sebep oluyor. Tüketici memnuniyetsizlik sebeplerinin en başında ise faturadaki fiyatlandırma detayları, enerji tasarrufu ve çevrenin korunması gibi konularda tüketicilerin yeterince bilgilendirilmediklerini düşünmeleri geliyor. Araştırmaya göre, elektrik tedarikçisini değiştirmeyi düşünen tüketici oranı Türkiye’de 27 iken, İngiltere’de yüzde 18, İspanya’da yüzde 17, Avustralya’da yüzde 13 ve ABD’de yüzde 12 düzeyinde.

‘Çatıma panel kurulsun’

Araştırmaya göre, Türkiye’de enerji tüketicileri yüksek potansiyel gösteren ve günümüzde gelişmekte olan güneş enerjisi konusuna sıcak bakıyor. Tüketicilerin yüzde 72 gibi büyük bir çoğunluğu enerji tedarikçisinden evlerinin çatısına güneş paneli kurulmasını istiyor. Tüketicilerin yüzde 56’sı enerji tedarikçileri ile toplu güneş paneli projelerine dahil olmayı arzu ediyor, enerji tedarikçilerinin güneş enerjisine ilişkin hizmet tedarik etmelerini bekliyor. Accenture Türkiye Enerji Grubu Lideri Hakan Irgıt, devam eden serbestleşme süreci kapsamında 2016 itibarıyla 25 milyon mesken abonesinin tedarikçi değiştirme hakkına sahip olmasını beklediklerini ifade ederek, “Elektrikte şu an 28 milyon mesken abonesinin 3 milyonu serbest tüketici. Önümüzdeki yıl serbest tüketici limiti sıfırlanırsa, 25 milyon mesken abonesi daha serbest tüketici olabilecek” diyor.