Fay Hattına HES



Düzce’nin Gölyaka ilçesine bağlı köylerde başlatılan ve bir doğa katliamına dönüşen Hidroelektrik Santralları’nın (HES) inşaat çalışmaları, bölgedeki 28 köyde yaşayan 25 bini aşkın kişinin yaşamını ve geleceğini tehdit ediyor. Yeterli altyapı çalışmalarından yoksun bir şekilde başlatılan inşaat, Türkiye’nin 1. derecede deprem kuşağı olan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Bolu-Hendek uzantısında hızla ilerliyor.

Doğa katliamına dönüşen HES faaliyetlerine karşı bir direniş de Gölyaka ve Hendek köylerinden yükselmeye başladı. “Gölyaka-Hendek Aksu Deresi ve Çevresini Koruma Birliği” çatısı altında toplanan yurttaşlar, inşaat yüzünden topraklarını besleyen suyun azalmasıyla bitki örtüsünün yavaş yavaş değişime uğradığını dile getiriyorlar. Hafriyatın bırakıldığı ormanlık alanların kayalığa dönüştüğünü vurguluyorlar.

Kırmızı benekli alabalık tükeniyor

Çevre Etki Değerlendirme raporlarının masa başında oluşturulduğunu ifade eden yurttaşlar, Düzce Orman Fakültesi’yle yaptıkları çalışmaya göre dünyada başka hiçbir bölgede yetişmeyen “pelemir otu”nun ve “benekli alabalık” türünün yok olma tehditi altında olduğunu belirttiler.

Tehlikenin ortasında

Gönüllü çevrecilerden Tayfun Habiçoğlu santralların Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ve henüz kırılmamış Mudurnu-Hendek alanı içinde sürdürüldüğüne dikkat çekti. Habiçoğlu, santralların önceki depremlerde oluşan yarıklardan akan derelerin üzerinde inşa edildiğini belirtti.