Fayton Sefasında Yeni Dönem



İzmir'in simgeleri arasında yer alan faytonlara yeni bir düzen geliyor. Daha önce İzmir Ticaret Odası tarafından bir bölümü rehabilite edilen faytonlar için bir dizi önlem alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, konuyla ilgili Fayton Çalışması Esas Usulleri Yönergesi'ni Ulaşım Kordinasyon Merkezi'nden (UKOME) geçirerek yürürlüğe koydu.

Alsancak-Kordon hattında yer alan 40 fayton ile Karşıyaka'daki 35 fayton, standarda sokuldu. Büyükşehir, Ticaret Odası, Turizm Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Konak ve Karşıyaka belediyeleriyle ortak bir çalışma hazırladı. UKOME'de kabul edilen yönerge ile faytonlar tek tip olurken, güzergahları belirlenen faytonlara duraklar yapılacak. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin sık kullandığı faytonların şoförleri de tek tip elbise giyecek. Ayrıca faytonlara özel plakalar takılacak. Faytonların barınacağı yerler belirlendi. Yenişehir'de zabıtanın kullandığı bina, atların ahırı olacak. Gündoğdu Meydanı'nda atlar için çeşme ve temizlikleri için mazgal hazırlanacak. 100 fayton, İTO tarafından rehabilite edilecek.

Konak Belediyesi, faytonlara destek amacıyla festival yapmayı planlıyor. Kordon'da tur atmanın bedeli 20 TL olarak açıklandı. Alsancak, Agora ve şehir gezisi, 70 TL. İzmir Faytonları Kültürünü Yaşatma Dayanışma Derneği Başkanı Gökmen Dunar, bu çalışmadan duydukları memnuniyeti dile getirirken, "Yıllardır çektiğimiz zulümden kurtuluyoruz" ifadesini kullandı. Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, projeyi, "Yıllardır beklediğimiz bir şeydi. Çağdaş İzmir'e yakışan bir hareket" olarak yorumladı.