FED 2008 Krizinin Tutanaklarını Yayınladı



Amerikan Merkez Bankası (FED), 2008 yılındaki finansal kriz zamanında yapmış olduğu Federal Açık Piyasalar Komitesi (FOMC) toplantılarının tutanaklarını yayınladı. Tutanaklara göre FED uzmanları, yatırım Bankası Lehman Brothers’ın iflas etmesinin piyasalara olan etkileri konusunda farklı görüşlerini ortaya koyuyor. Bazı üyeler, etkinin sınırlı kalacağını savunurken, büyümenin fazla etkilenmeyeceği görüşünü dile getiriyor.

Alınacak tedbirler konusunda faiz indiriminde aşırıya kaçılmasının piyasalarda panik havası yaratabileceği yolunda kaygılar ortaya konuyor.

Zorda bulunan bankalara destek vermenin finansal sistemde ahlaki zafiyet yaratıp yaratmayacağı yolundaki kaygılar dönemin FED Başkanı Ben Bernanke tarafından müdahale etmemenin maliyetinin sistemde çok daha fazla sorun yaratabileceği yolundaki ifadesiyle gideriliyor. Karar alma toplantısında üyeler, krizin yarattığı ortamda ekonominin bütünüyle ilgili değerlendirme ve tahmin yapmanın zorluğuna değinirken, alınacak tedbirler konusunda ellerinde net bir kılavuz olmamasından yakınıyor.

Gözlemciler riskli konut kredileri üzerinden tetiklenen 2008 krizine FED’in savunmasız yakalandığına dikkati çekiyor. Krizin hemen ardından FED’in benzeri görülmemiş bir şekilde piyasaya para vermesi daha büyük paniğe yol açmadan krizi kontrol edip alınacak tedbirler konusunda zaman kazanma çabası olarak değerlendiriyor.