Fed Başkanından 'Faiz' Uyarısı



San Francisco Fed Başkanı John Williams, Fed'den faizleri yavaş yavaş artırma patikasını değiştirmemesi ve yavaşlayan global ekonominin etkilerine yönelik endişeler konusunda uyardı.

San Francisco Fed Başkanı John Williams, ABD ekonomisinin kademeli faiz artışlarına imkan veren yolda ilerlemeye devam ettiğini ve küresel ekonomideki yavaşlama ile mali çalkantılara yönelik endişelerin fazla abartıldığını söyledi.

Williams, Singapur'da yapacağı konuşmanın metninde "Diğerlerinin ekonomik kaderi bizimkini belirlemez. Benim görüşüm rotanın değiştirilmemesi. Yorumların bazen yol açabileceği gürültüye ve dikkat dağılımına kapılmayalım" dedi.

Fed iki hafta önceki toplantısında faizleri sabit tutarken, bu yıl için iki faiz artışı öngörerek temkinli bir tavır ortaya koydu. Fed faizleri yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez artırdığı Aralık ayında 2016 için dört faiz artışı öngörüyordu.

Geçen aylarda istikrarlı bir şekilde ABD ekonomisinin iyi bir görüntü sergilediğini dile getiren Williams, işsizliğin 2016 sonlarına doğru yüzde 4.5'e düşmesini ve enflasyonun önümüzdeki iki yıl içerisinde Fed'in hedeflediği yüzde 2'lik seviyeye dönmesini beklediğini belirtti.

Petrol fiyatlarındaki hafif artış ve doların değerinin istikrar kazanmasına değinen Williams, "Tam olarak olmak istediğimiz yerde değiliz, fakat son dönemlerdeki gelişmeler oldukça cesaret verici ve (enflasyon) hedefine ulaşmak için doğru yolda olduğumuza dair güvenimi destekliyor" dedi.

Bazı meslektaşlarının ABD'nin kendisini ayıramayacağına inandığı küresel ekonomik ve finansal gelişmeler konusunda Williams, görünümün vahim olmadığını söyledi.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bu yıl için yüzde 3.5 küresel büyüme beklediğini hatırlatan Williams, bunun bir yıl öncesine göre yalnızca 1 puanlık düşüş olduğunu belirtti.

Williams bir küresel krizin yaklaşmakta olduğunu düşünmediğini ve Çin ekonomisinin "sert iniş"ten kendini kurtaracağına inanmaya devam ettiğini belirtti.

İki Fed yetkilisi geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamalarda yeni bir faiz artışının Fed'in 26-27 Nisan'da yapacağı bir sonraki toplantısında gelebileceği sinyallerini vermişlerdi.

Ancak dün açıklanan tüketici harcamaları ve enflasyon verilerinin zayıf gelmesi sonrasında yatırımcılar bir sonraki faiz artışının ne zaman olacağına dair iddialarını azalttı.

CME Group verilerine göre işlemciler önümüzdeki ay faizlerin artırılmasına yüzde 12 olasılık veriyor.

Fed Başkanı Janet Yellen bugün TSİ 1920'de yapacağı konuşmada faiz konusunda yeni ipuçları verebilir.

Williams bu yıl Fed'in faiz konusunda karar alan komisyonunda oy hakkı bulunmuyor, fakat görüş alışverişlerinde yer alıyor.