'Fed Faizleri Bu Yıl Artırmalı'



Fed'in önde gelen üyelerinden San Francisco Fed Başkanı John Williams, ABD'de faizlerin bu yıl daha çok artırılması gerektiğini söyleyerek, istihdam piyasasında iyileşen koşullar ve enflasyonun daha da yükselme ihtimaline dikkat çekti.

Washington Post gazetesine konuşan Williams, "Ekonomi hedeflerine yaklaştıkça ayağımızı gazdan biraz çekip önümüzdeki yıllar boyunca hoş, yumuşak bir iniş yapabiliriz" dedi.

Fed'in kademeli faiz artış planlarının bu yıl bir faiz artışı içerip içermemesi gerektiği sorulan Williams, "Bence evet, gerektirir" şeklinde konuştu.

John Williams sene başında yaptığı açıklamalarda Fed'in bu yıl birkaç kez faiz artırmasını beklediğini söyledi fakat Washington Post röportajında Williams, küresel gelişmelerin kendi beklentilerini "biraz daha kademeli artışlar" beklemesine yol açtığını söyledi.

Williams bu yıl Fed para politikası kurulunda oy hakkına sahip olmasa da görüşlerinin Fed Başkanı Janet Yellen'in görüşlerini yansıttığına inanıldığından dolayı açıklamaları yakından takip ediliyor.

Fed geçtiğimiz yıl aralık ayında yaklaşık 10 yıldır ilk defa bir faiz artışı gerçekleştirirken, Çin'deki ekonomik yavaşlama ve küresel piyasalardaki çalkantıdan dolayı bundan sonra yeniden bir faiz artışına gitmedi.