FED'den Emlak Piyasasına 500 Milyar Dolarlık Destek



ABD Merkez Bankası (FED), 25 Kasım'da açıkladığı plan çerçevesinde, mortgage kreditörleri Fannie Mae ve Freddie Mac'ın varlıklarını satın almaya ocak ayının ilk günlerinde başlayacağını açıkladı. FED'den önceki gün yapılan açıklamada, 600 milyar dolarlık satın alma işlemleri için özel portföy yöneticileriyle çalışılacağına ve zor durumdaki gayrimenkul sektörüne ivme kazandırmanın hedeflendiğine yer verildi.

Plana göre, FED iki gayrimenkul devinin 100 milyar dolarlık zararda olan hisselerini ve Home Loan Banks ve Ginnie Mae gibi yarısı kamuya ait kurumların 500 milyar dolar değerinde ipoteğe dayalı menkul kıymetini satın alacak. Uzmanlar, kredi faizlerini azaltarak konut satışlarının artırılmasını amaçlayan uygulamanın faizleri indireceğini vurguluyor.

ABD'de verilen toplam 12 trilyon dolarlık mortgage kredisinin neredeyse yarısını elinde bulunduran mortgage kreditörleri Fannie Mae ve Freddie Mac, eylül ayında yıllık zararlarını 14 milyar dolar olarak açıklamış ve bunun ardından harekete geçen FED, iki şirketin kontrolünün Federal Konut Finansman Ajansı'na geçtiğini duyurmuştu. Bu dönemde şirketlere 200 milyar dolarlık yardım yapan ABD'de, ilk kez devlet finans sistemine böylesine büyük bir müdahalede bulunmuştu.