"Fed'in Faiz Artışına Eylül Toplantısıyla Başlaması Uygun Olur"



ABD Merkez Bankası (Fed) Atlanta Şubesi Başkanı Dennis Lockhart, Wall Street Journal'a verdiği mülakatta, Fed'in faiz artışına eylül toplantısıyla başlamasının uygun olacağını ifade etti. Faiz artışını daha fazla ertelemenin ancak ekonomik verilerde ciddi kötüleşme görülmesi halinde makul olacağını kaydeden Lockhart, "Şu an itibariyle eylül toplantısıyla ilgili pozisyonum, ekonominin hazır ve faiz artışı için harekete geçmenin uygun olduğu yönünde" yorumunda bulundu.

Lockhart, özellikle istihdam verilerinin ekonomiye dair olumlu sinyaller verdiğini dile getirirken, ilk çeyrekteki zayıflığın yılın geri kalanını etkilemediği değerlendirmesini yaptı. Bu noktada, "İkinci çeyreği, ilk çeyreğe göre iyi bir toparlanma olarak değerlendiriyorum. Üçüncü ve dördüncü çeyreklerin de ikinci çeyrekten daha iyi olacağını tahmin ediyorum" ifadelerini kullanan Lockhart, enflasyonun ise yeniden düşüş eğilimine giren enerji fiyatları nedeniyle gerileyebileceğini sözlerine ekledi.

Fed Atlanta Başkanı Lockhart'ın, Fed'in para piyasalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) oy hakkı bulunuyor. FOMC'nin bundan sonraki 3 toplantısı, 16-17 Eylül, 27-28 Ekim ve 15-16 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Janet Yellen, eylül toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyecek.