Felaketlerin Nedeni Bilgisizlik, Kadercilik ve Tedbirsizlik!



"Cephelerde yangın dayanımı ve sürdürülebilirlik" konferansında yapılarda giydirme cephe sistemlerinde yalıtım çözümleri, yeşil tasarımlar ve yangın dayanımı ile ilgili bilgiler paylaşıldı. Knauf Insulation tarafından YEM’de düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Knauf Insulation Genel Müdürü Emre Gürcan yaptı.

EmreEmre Gürcan

Gürcan yaptığı konuşmada, 40’ın üzerinde ülkede faaliyet gösteren firmanın, Türkiye’deki faaliyetlerinden bahsetti. Türk yalıtım pazarına çevreye duyarlı, yenilikçi bir bakış açısı ile beraber yüksek kalitede ürün getirdiklerini belirten Gürcan, Türkiye’de bulunan binaların yüzde 85’inin yalıtımsız olduğunun altını çizdi. Gürcan, enerjide dışa bağımlı olan Türkiye’nin enerji kaynaklarını verimli kullanması gerektiğini vurgulayarak, yalıtım malzemelerinin yapılarda kulanımının ekonomiye katkıda bulunacağını savundu. Gürcan, ses yalıtımının önemine de değinerek, doğru malzeme seçimine vurgu yaptı. Gürcan, sürdürülebilirliğin ana stratejileri olduğunu belirterek, Türkiye’de misyonlarının “yalıtım” konusunda bir bilinç yaratmak ve doğru çözümler sunmak olduğunu söyledi.

Emre Gürcan’dan sonra İTÜ Makine Mühendisliği Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “cephe yangınları ve cephelerde yangın güvenliği” isimli bir sunum gerçekleştirdi.

Kılıç, konuşmasına yangına müdahalenin tarihini anlatarak başladı. Osmanlı’dan da örnekler veren Kılıç, günümüzde itfaiyenin yangın önleyen değil, yangından sonra soğutma çalışmalarını yapan bir kuruluş olduğunu belirtti.

"Yangın tasarım ile önlenir"

Kılıç, yapı tasarımının önemine dikkat çekerek, “Yangın tasarımla önlenir. Önlemle Söndürülür. Tasarımda önlem almazsanız, sonra dövünür durursunuz” dedi.

"Yönetmeliği uygulama açısında AB'nin bir parçası değiliz"

Farklı ülkelerin yangın yönetmelikleri ile Türkiye’nin yangın yönetmeliğini değerlendiren Kılıç, yangın yönetmeliğinde Türkiye’nin AB’ye yakın olduğunu söyledi. Kılıç, “Yangın ve yönetmelik açısından evet ,AB’nin bir parçasıyız. Ama uygulama açısından hayır, AB’nin bir parçası değiliz” dedi.

"Asıl sorumluluk mimardadır"

Teknik olarak yapı malzemelerinin sınıflandırmasından bahseden Kılıç, insanların yangında ölümlerine sebep olan iki faktörün birinin duman, diğerinin ise binayı yapan mimar olduğunu söyledi. Kılıç, “Mimar bir binayı yaparken orkestra şefidir. Mimar orkestrayı iyi idare ediyorsa, aksaklık olmaz. Asıl sorumluluk mimardadır” şeklinde konuştu.

Tavan ile döşemede kullanılan malzemenin birbirinden farklı olması gerektiğinin altını çizen Kılıç, tavanda kullanılan pek çok malzemenin aşağıya damlatmasının yangının en büyük yayılma sebebi olduğunu söyledi.

Yanan maddelerden çıkan gazların çok önemli olduğuna dikkat çeken Kılıç, PVC, poliüretan ve polistren’in yangın karşısındaki davranışlarını anlattı. Özellikle poliüretanın çok tehlikeli olduğuna vurgu yapan Kılıç, yapılarda bu malzemenin kullanılmaması gerektiğini belirtti. Mineral yün ve taş yününün yangına karşı daha dayanıklı olduğunu söyleyen Kılıç, yangına dayanıklılığın yük taşıma, bütünlük ve yalıtımı içerdiğini bildirdi.

"Türkiye'de en büyük eksiklik deneme, tatbikat eksikliğidir"

Cephe yangınlarına müdahale etmenin zorluklarından bahseden Kılıç, yüksel binalarda cephe yangınlarının büyük problemler oluşturduğuna dikkati çekti. Dış cephe yangınlarında, cephede kullanılan malzemenin önemine değinen Kılıç, “Yangın yönetmeliğinde bir takım değerlerin olması önemli değil. Asıl önemli olan uygulamasıdır. Türkiye’de en büyük eksiklik deneme, tatbikat eksikliğidir” dedi. Yangın öncesi tedbirin önemini anlatan Kılıç, “Felaketten sonra dövünmenin anlamı yoktur” dedi.

"Türkiye'de yaşanan felaketlerin nedeni bilgisizlik, kadercilik ve tedbirsizlik"

Soma da dahil olmak üzere Türkiye’de yaşanan felaketlerin nedenlerinin bilgisizlik, kadercilik ve tedbirsizlik olduğunu belirten Kılıç, “Türkiye’de en az değer verilen husus bilgidir. Türkiye’de bilgisizler yetkilidir” dedi.

Mimarların istedikleri tasarımı yapmaları gerektiğini kaydeden Kılıç, yangınların önlenmesi için mimarın tasarımına uygun önlem alınması gerektiğinin altını çizdi. Kılıç, TOKİ’de, yangına karşı kullanılan malzemelerin B sınıfı olduğunu belirtti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Knauf'un Yeni Nesil Mineral Yünü; ECOSE Mineral Plus

Etkinliğin ikinci bölümünde söz alan Knauf Insulation Ürün Müdürü Sedat Kılıç ise, “Yeni Nesil Mineral Yünler ve Cephe Yalıtımı” başlıklı sunumunda, markanın yeni ürünü ECOSE Mineral Plus’ın özellikleri ve uygulama alanları hakkında bilgi verdi. 

Birçok alanda kullanılabilen çok fonksiyonlu mineral yünlerin, uygulama zorluğu, insan sağlığına olumsuz etki vb. dezavantajları bulunabildiğine dikkat çeken Kılıç, ECOSE Mineral Plus teknolojisi ile tüm bunların önüne geçmeyi başardıklarını belirtti.

ECOSE Mineral Plus’ın, alternatiflerine kıyasla ısı yalıtımı, yangın dayanımı ve ses yalıtımı konularında en üst düzeyde performans sergilediğini söyleyen Sedat Kılıç, ürünün minimum tozuma, paketleme/stoklama kolaylığı ve sürdürülebilirlik özelliklerinin de altını çizdi.

"Cephelerde Yangın Dayanımı ve Sürdürülebilirlik" konferansı, Fransız mimar ve kent plancısı Edouard François'nın, projelerinden örnekler sunduğu "Yeşil mimarlık yeşilmiş gibi yapmak değildir!" başlıklı konuşması ile sona erdi.