Fener ve Balat Semtlerinde Restorasyon Çalışmaları Başladı



Avrupa Komisyonu ve Fatih Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü 'Fener ve Balat Semtleri Rehabilitasyon Programı' kapsamında restore edilmek üzere ev sahiplerinin onayıyla belirlenen 26 evde restorasyon çalışmaları başladı. Çalışmaları kamuoyuna duyurmak için 9 Nisan'da, Fener semti Vodina Caddesi'nde halen restore edilen 20 numaralı evin önündeki meydanda bir açılış töreni düzenlenecek. Saat 11'deki törene Kültür Bakanı Atilla Koç ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir katılacak. Tören katılımcıları daha sonra mahalle içinde dolaşarak, diğer evlerdeki restorasyon çalışmalarını inceleyecekler.

Yaklaşık sekiz ay sürecek ve 377 bin Euro'ya mal olacak restorasyon çalışmaları kapsamında, evlerin çatı ve cephe onarımları yapılacak, dış kapı ve pencereler yenilecek, sonradan yapılan ve yapının özgünlüğünü bozan eklemeler kaldırılacak. Restorasyon çalışmalarının 2005 Ağustos ayı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

AB restorasyon çalışmaları için 7 milyon Euro hibe etti
'Fener ve Balat Semtleri Rehabilitasyon Programı', Ocak 2003'te başladı. Program, konut restorasyonu, sosyal rehabilitasyon, Balat Çarşısı'nın canlandırılması ve katı atık yönetimi olmak üzere dört ana bileşenden oluşuyor. Avrupa Birliği'nin program için hibe ettiği 7 milyon Euro'nun yaklaşık 4 milyon Euro'luk bölümü, evlerin restorasyonuna ayrıldı. Bu miktarın elverdiği sayıda ev, Ekim 2006 tarihine kadar gerçekleştirilecek toplam üç ihale süreci içinde restore edilecek.

İlk gruptaki 26 evin restorasyonu sürerken, semtteki ev sahipleri ile yapılan bir dizi toplantı, görüşme ve ev ziyaretleri sonucu ikinci ihale kapsamındaki evler belirlendi ve bunların proje çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. İkinci ihale de önümüzdeki haftalarda ilan edilecek. Halen üçüncü ihale için ev sahipleri ile görüşmeler ve mimari çalışmalar sürdürülüyor. Projelerde, restorasyon kurallarının yanı sıra, ev sahiplerinin istek ve ihtiyaçları da dikkate alınıyor.

Bugüne kadar gerçekleştirilen restorasyonlarda, bütçenin yaklaşık onda biri kullanıldı. Bu miktar, Fatih Belediyesi'ne çalışmalarında destek olan Teknik Destek Ekibi'nin görev yaptığı büronun kurulması, ön araştırmaların yapılması ve projenin bir bölümünün hazırlanması amacıyla kullanıldı.

Emlak spekülasyonunu önlemek amacıyla, 1997 yılından sonra el değiştirmiş binalar program kapsamına alınmadı. Bir evin program kapsamında restore edilmesi için ev sahiplerinin istekli olması ve Fatih Belediyesi ile bir sözleşme imzalaması gerekiyor. Sözleşmeye göre Fatih belediyesi, ev sahiplerinden hiçbir maddi katkı talep etmeksizin, AB'nin sağladığı kaynak ile evlerin restore edilmesini taahhüt ediyor ve gerekli teknik hizmeti de üstleniyor. Restorasyondan yararlanmak isteyen ev sahipleri ise, beş yıl süresince evlerini satmama, restorasyona aykırı bir müdahalede bulunmama, restorasyon öncesi evde yaşayan kiracı(lar) varsa, restorasyondan sonra da aynı kiracılara öncelik tanıma ve yasal sınırlar dışında kira artışı yapmama gibi koşulları benimsiyorlar.