Ferruh Başağa'yı Kaybettik



Abidin Dino ile birlikte "Yeniler Grubu"nun kurucuları arasında yer alan, Güzel Sanatlar Akademisi mezunu ve eski öğretim görevlisi ünlü Türk ressam Ferruh Başağa vefat etti. Bugün (27 Aralık Pazartesi) saat 10:00'da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde düzenlenen bir törenle anılan Başağa, Teşvikiye Cami'nde kılınan öğle namazından sonra Aşiyan mezarlığında toprağa verildi.

Ferruh Başağa Hakkında

1914 İstanbul doğumlu olan Ferruh Başağa, ilköğrenimini İstanbul'da tamamladı. Ortaokul ve Teknik Lise’yi Yugoslavya'da okuyan Başağa, Türkiye’ye dönüşünün ardından bir yıl süre ile “Beşiktaş Uçak Fabrikası”nda çalıştı ve ardından 1936 senesinde Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi.

Dört yıl boyunca Zeki Kocamemi, Nazmi Ziya Güran ve Leopold Levy gibi sanatçılardan ders alan Başağa, 1940 yılında mezun oldu. Aynı yıl açılan Yüksek Resim Bölümü’ne Nuri İyem, Turgut Atalay, Selim Turan, Agop Arad, Avni Arbaş, Mümtaz Yener, Fethi Karakaş ve Haşmet Akal ile birlikte devam eden Başağa, bir yıl sonra aralarına Abidin Dino’nun bulunduğu ve sanata “toplumsal gerçekçi” bir kavrayış ile yaklaşan “Yeniler Grubu”nun kurucuları arasında yer aldı.

Başağa ilk sergisini, Beyoğlu Kitap Sarayı’nda açtı. Sanatçının eserleri bir yıl sonra, UNESCO tarafından “Musée d'Art moderne de la Ville de Paris”te açılan sergide yer aldı. İngiltere, Fransa ve Hindistan’da sanat fuarları ile karma sergilere katılan sanatçı, soyut kavramı ile 1947 yılında tanıştı. Başağa, 1949 yılında katıldığı “Devlet Resim ve Heykel Sergisi”nde birincilğe layık görülerek, soyut resim ile bu başarıya kavuşan ilk sanatçı oldu.

“Müstakil Ressamlar Derneği” üyeliği üstlenen Başağa, 1950 yılında kurulan “Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği”nin de kurucu üyeleri arasında yer aldı. Başağa 1971 – 1981 yılları arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinde vitray ve mozaik atölyelerinde hocalık yaptı.

Başağa, İstanbul'daki atölyesinde bireysel çalışmalarına devam ediyordu.